Θέλει ο Κούλης να κρυφτεί και ο νεοφιλελευθερισμός δεν τον αφήνει

Του system failure

Και ξαφνικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φόρεσε το μανδύα του απόλυτου εγγυητή της "δημοσίας τάξεως". Με τη βαρύγδουπη δήλωση στη Real News, «Θα τελειώσω με τα Εξάρχεια από τον πρώτο μήνα», είναι ξεκάθαρο ότι στέλνει μήνυμα στο ακροδεξιό ακροατήριο και στους "νοικοκυραίους".

Είναι φανερό ότι παράγινε το κακό με το άκρως νεοφιλελεύθερο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις όλο και πιο ισχυρές ενδείξεις του νεοταξικού του προσανατολισμού (κάτι πρόσφατα περάσματα από τη λέσχη Bilderberg, λόγου χάρη) και πιθανόν να διέκριναν στη Νέα Δημοκρατία τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης στασιμότητας και μια επακόλουθης φθοράς.

Με την τοποθέτηση Χατζηδάκη, Γεωργιάδη στην αντιπροεδρία της Δεξιάς παράταξης, ο Μητσοτάκης επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να κρατήσει κάποιες ισορροπίες και να ικανοποιήσει τους πάντες. Να στείλει δηλαδή το σωστό μήνυμα στο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και να τονώσει την πατριωτική-εθνικιστική εικόνα της ΝΔ. Απ'ότι φαίνεται κατάφερε μόνο το πρώτο, καθώς η πλάστιγγα έγειρε με ευκολία υπέρ της σκληρής νεοφιλελεύθερης γραμμής. Θυμηθείτε μόνο τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί απολύσεων (μη μου πάρει τη δόξα ο Τόμσεν, κ.λ.π.).

Παρόλο που η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις (οι οποίες όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια δεν είναι και πολύ αξιόπιστες), η στασιμότητα και ο κορεσμός της, η έλλειψη δυναμικής και μιας νέας προοπτικής, είναι πράγματα που φαίνονται πολύ καθαρά. Ο κίνδυνος διαρροής ψηφοφόρων σε νέα μικρότερα κόμματα του "πατριωτικού τόξου" στα Δεξιά της ΝΔ είναι επίσης ξεκάθαρος.

Επιστρατεύτηκε λοιπόν η γνωστή τακτική με την αλλαγή προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως του σκληρού και αποφασισμένου που θα "τελειώσει" τους "μπαχαλάκηδες".

Αλλά στο σημείο αυτό, ο Μητσοτάκης προέβη και σε ένα μέγα ατόπημα καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση “έχει αφήσει συνειδητά τη χώρα ανυπεράσπιστη σε 'διάφορους μπαχαλάκηδες, γιατί από εκεί αντλούσε εκλογική πελατεία'.”

Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση, η οποία μάλλον πέρασε στα "ψιλά". Ειδικά την πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία, τη διαφορά την έκαναν οι χιλιάδες ψηφοφόροι που είχαν επιλέξει για χρόνια να μείνουν συνειδητά εκτός εκλογικής διαδικασίας, απογοητευμένοι από το δικομματικό κατεστημένο, οι οποίοι διέκριναν ότι για πρώτη φορά υπήρχε προοπτική να ηττηθεί. Ο Μητσοτάκης λοιπόν, στην ουσία ταύτισε όλους αυτούς τους ψηφοφόρους με τους λεγόμενους "μπαχαλάκηδες".

Η δήλωση Μητσοτάκη δεν αποτελεί όμως απόδειξη μόνο για την αγωνία της Δεξιάς παράταξης να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και να συγκρατήσει τις απώλειες, δεν είναι μόνο μια παλιά τακτική της Δεξιάς που έχει ξεφτίσει, είναι και απόδειξη ενός είδους "πολιτικού παλιμπαιδισμού", ο οποίος έχει ως δεδομένο ότι απευθύνεται σε ένα εντελώς αφελές ακροατήριο που λειτουργεί αποκλειστικά με συμβολισμούς και συνθήματα.

Διότι ακόμα και αν εξαφάνιζε από το χάρτη τα Εξάρχεια ως άλλος τερμινέιτορ, θα λύνονταν τα προβλήματα της εγκληματικότητας; Μήπως οι αναρχικοί και οι “μπαχαλάκηδες” θα εξαφανίζονταν ως δια μαγείας; Ή μήπως αυτοί είναι το μέγα πρόβλημα της χώρας και όλα θα λειτουργούσαν ρολόι αν τους εξαφάνιζε με κάποιο τρόπο;

Ότι και να κάνει ο Κυριάκος, δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι οπαδός του νεοφιλελεύθερου δόγματος και μάλιστα της πιο σκληρής εκδοχής του. Αυτό τον ενδιαφέρει πάνω απ'όλα και το'χει αποδείξει. Αυτή είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί, όσες σάλτσες και αν βάλει στη ρητορική του.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια