Ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός έρχεται

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής, συγγραφέας

Σε συνέντευξή του ο κ. Φίλης δήλωσε ευθαρσώς πως για τις αποφάσεις του δίνει λόγο στην Αριστερά.
Η άποψη αυτή ακούγεται παράξενα για κάποιον που δεν γνωρίζει το λεξιλόγιο της αριστεράς και κυρίως της κομμουνιστικής αριστεράς,
αλλά είναι γεγονός πως στόχος των αριστερών κομμάτων- της κομμουνιστικής βεβαίως τάσης- είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, όπως δήλωσε προχθές, επίσης ευθαρσώς, ο Αλέξης Τσίπρας στην κομματική συνεδρίαση. Οπότε και ο υπουργός του εκεί στοχεύει εν τέλει.

Τούτο σημαίνει, σε πιο απλοϊκά ελληνικά, ότι μπορεί η κυβέρνηση να ορκίζεται διάφορα συνταγματικά, αλλά στην πράξη- και η πολιτική δεν είναι οι όρκοι είναι οι πράξεις-ο σχεδιασμός είναι να μετασχηματιστεί η κοινωνία, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί το κράτος με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να αλλάξει το κοινωνικό καθεστώς.

Όλα αυτά είναι αλφαβήτα της αριστεράς και κανέναν δεν ξενίζουν, θέτουν όμως εκ των πραγμάτων ορισμένα ερωτήματα.

1) Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζεται σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας με εφαρμογή των σκληρών νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων που έχουν υποβάλλει οι ευρωπαϊκές ελίτ;

2) Το ελληνικό σύνταγμα δεν προβλέπει σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Επομένως , στο βαθμό που οι αποφάσεις της κυβέρνησης εντάσσονται σε ένα τέτοιο σχέδιο, τότε κινούνται εκτός των συνταγματικών πλαισίων.

3) Εάν δεν απατώμαι, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, τον οποίον επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για να δώσει όραμα στα στελέχη του, απαιτεί κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας. Επειδή ο Συριζα δεν είναι ΚΚΕ, συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του ως προϋπόθεση  τον κοινοβουλευτικό δρόμο. Υπάρχει σχεδιασμός κατάκτησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό; Διότι, εάν υπάρχει, δεν είναι ορατός.

4) Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με την μικρότερη πολιτική νομιμοποίηση από κάθε άλλη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά- 39%. Σύμφωνα δε με τις τάσεις που διαμορφώνονται,  αυτό το ποσοστό έχει πάρει την κατιούσα και κινείται πέριξ του 20. Πού  λοιπόν διακρίνει ο πρωθυπουργός σοσιαλιστικό μετασχηματισμό ενόψει, όταν το εκλογικό σώμα φαίνεται να κινείται εντελώς ανάποδα;

Με αυτές τις κάπως απλοϊκές σκέψεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει έμφαση στο ιδεολογικό πεδίο, παρά στην πολιτική, η οποία εξελίσσεται αρνητικά σε σχέση με τις προβλέψεις: πτώση των εσόδων, πτώση της ζήτησης, πτώση των εισοδημάτων, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, απώλεια κυριαρχίας, αδυναμία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές,  που δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση για υποχωρήσεις και ούτε στοχεύουν στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Μήπως ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει ιδεολογικά το κόμμα του για επερχόμενες πολιτικές συγκρούσεις; Ή μήπως πρόκειται για τις συνήθεις τακτικές κινήσεις αντιπερισπασμού μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα;
Θα το δούμε. Το μόνο που δεν πρόκειται να δούμε είναι τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Τουλάχιστον όχι μέσα στον επόμενο χρόνο.            


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια