Ακάθεκτος και μεθοδικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει το κράτος

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
O ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και εδραίωσε την πολιτική κυριαρχία του τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στην επαναληπτική αναμέτρηση. Την εξουσία, όμως, την καταλαμβάνει τώρα, τους τελευταίους τρεις μήνες.

Παράλληλα με τα αντιλαϊκά αριστερά Μνημόνια, ζούμε στο προσκήνιο και το παρασκήνιο μία από τις πλέον συγκλονιστικές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Το Μega των Μπόμπολα - Ψυχάρη κλείνει. Δύο από τους πλέον εμβληματικούς επιχειρηματίες της χώρας, οι Βαρδής Βαρδινογιάννης και Δημήτρης Κοντομηνάς, μένουν -μέχρι στιγμής- εκτός τηλεοπτικού χάρτη. Ισχυροί μιντιάρχες ταπεινώνονται έγκλειστοι, κοιμώμενοι σε ράντζα επί τρεις ημέρες, προκειμένου να πληρώσουν πρώτη φορά στη ζωή τους τις συχνότητες που κατείχαν.

Ο παντοδύναμος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας αποσύρθηκε έξυπνα από την ενεργό δράση. Ενας άλλος, που μπήκε ορμητικά σαν σίφουνας στην αγορά, ο Βγενόπουλος, τώρα ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, με «πλάτες» στο εξωτερικό και μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες, είδε την Οικονομική Αστυνομία να μπουκάρει στο σπίτι του και να κατάσχει τα ηλεκτρονικά αρχεία οικείων του. Δικαστές που πρωταγωνίστησαν σε μείζονες υποθέσεις του δημόσιου βίου καθαιρούνται εν μια νυκτί (Ντογιάκος). Ποδοσφαιρικοί παράγοντες οι οποίοι έλυναν και έδεναν επί δεκαετίες καθαιρούνται επίσης, πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος (Γκιρτζίκης).

Σε όποιον κι αν έλεγες ότι θα προκύψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα κυβέρνηση και πρωθυπουργός που θα τα βάλουν ταυτόχρονα με όλους αυτούς, χωρίς να κινδυνέψουν να «πέσουν» στο επόμενο δευτερόλεπτο, θα σε περνούσε για τρελό. Τελικά, αυτοί που αποδεικνύονται τρελοί και με άγνοια κινδύνου είναι ο Τσίπρας και μια μικρή ομάδα «Ταλιμπάν» υπουργών: Παππάς, Παπαγγελόπουλος, Κοντονής. Επειδή όμως ζούμε τη μεταβολή σιγά σιγά, αδυνατούμε να καταλάβουμε τόσο το συγκλονιστικό εύρος όσο και την αποφασιστικότητα όλων αυτών να καταλάβουν τον σκληρό πυρήνα του κράτους, την εξουσία την ίδια.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει και να τους θαυμάζουμε; Προφανώς όχι. Καθεστώς οικοδομούν - απέναντι είμαστε. Οφείλουμε, όμως, να τους ζυγίσουμε καλά, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Διότι, αν ανοίξουμε λίγο την εικόνα και παρακολουθήσουμε πόσο διαβασμένοι πάνε στην Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ απλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Φάμελος, Λάπας, Σαντορινιός, Θεοφύλακτος και άλλοι άγνωστοι, θα διαπιστώσουμε ότι οι συριζαίοι είναι κάπως σαν τους τζιχαντιστές: ένα κεφάλι κόβεις, εκατό φυτρώνουν. Εάν η Ν.Δ. δεν συνειδητοποιήσει το εύρος της μεταβολής που συντελείται στα ΜΜΕ, στις τράπεζες, στην οικονομία, στους θεσμούς και γενικότερα στην αντίληψη της διακυβέρνησης -ο Τσίπρας εφαρμόζει το δόγμα της ισχύος αδιαφόρως επωνύμων-, τότε, ανεξαρτήτως ηγεσίας, θα αντιμετωπίσει σύντομα στρατηγικής σημασίας πρόβλημα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια