Διεθνή μέσα: Αγωνία για την «τηλεμαχία του αιώνα» μεταξύ Χίλαρι και Τραμπ

Με κομμένη την ανάσα οι Αμερικανοί αναμένουν το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου με την Χίλαρι να δίνει τη μεγάλη μάχη με τον εαυτό της σε μία προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες της ότι χαίρει άκρας υγείας.

Όλα είναι έτοιμα για την τηλεμαχία που θα δώσει την ευκαιρία στους δύο μονομάχους- Τραμπ και Χίλαρι - να αποδείξουν στον ποιος ο κατάλληλος για να διαδεχτεί τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Την 20η Ιουλίου του 1969, όπως γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα "Bild", όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με την ίδια αγωνία, λαχτάρα, χαρά και θαυμασμό το μικρό βήμα του Νιλ Άρμστρονγκ που έφερε πιο κοντά τη Γη με τη Σελήνη. Στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, (ξημερώματα Τρίτης) πάνω από 100 εκατομμύρια τηλεθεατών θα παρακολουθούν την "τηλεμαχία του αιώνα", όπως την χαρακτηρίζει η αμερικανική ιστοσελίδα "The Hill" . Πάντως, λίγες ώρες, πριν την διεξαγωγή του ντιμπέιτ, η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της "Washington Post" και του ABC News, έδειχνε πως , η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται αποσπώντας 46% ενώ ο Τραμπ 44%.

Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την προεδρική τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων επισημαίνοντας ότι θα δώσει μία πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει στο δεύτερο και τρίτο προεδρικό ντιμπέιτ - στις 9 Οκτωβρίου και στις 19 Οκτωβρίου).

"Η μεγάλη ώρα για τη Χίλαρι έφτασε", γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" επισημαίνοντας πως, μετά το όργιο φημών για την κατάσταση της υγείας της Χίλαρι, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρεθεί στο μικροσκόπιο: Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα επάνω της για το αν θα βήχει, αν θα είναι χλωμή, αν θα παραπατήσει, αν τα μάτια της θα αλληθωρίσουν...

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Μίδας , Ντόναλντ Τραμπ, θα ακολουθήσει τη συνταγή του Μορμόνου Μιτ Ρόμνει, ο οποίος το 2012 έδωσε μεγάλο αγώνα για να λάβει το προεδρικό χρίσμα έχοντας για αντίπαλό του τον Μπαράκ Ομπάμα (από τον οποίο όμως έχασε). Σύμφωνα με τους Νew York Times, όπως ο Ρόμνει έτσι και ο Τραμπ αναμένεται να παίξει δυναμικά το "χαρτί" της ασφάλειας στις ΗΠΑ μετά τις βομβιστικές επιθέσεις με άρωμα τρομοκρατίας που έχουν προκαλέσει πανικό και αβεβαιότητας στους Αμερικανούς πολίτες.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος, Χίλαρι και Τραμπ θα κληθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό , όμως η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα προσπαθήσει να παλέψει με τον ίδιο της τον εαυτό: Η Χίλαρι καλείται να είναι ετοιμόλογη , σαφής και προσηλωμένη στο στόχο της προκειμένου να κλείσει το στόμα στις κακές γλώσσες που υποστηρίζουν ότι είναι σοβαρά άρρωστη και κρύβει την ασθένειά της από τους συμπολίτες της.

Η τηλεμαχία που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Hofstra, θα διαρκέσει 90 λεπτά. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η "Washington Post", η παραμικρή φράση ή περίεργη αντίδραση στο πρόσωπο των δύο υποψηφίων μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην μετέπειτα πορεία τους μέχρι την κάλπη, όπου σε όλη της την διάρκεια οι προσωπικές επιθέσεις κυριαρχούσαν. Η Χίλαρι, ιδιαίτερα πεπειραμένη ως πρώην γερουσιαστής, πρώην υπουργός Εξωτερικών αλλά και ως πρώην "πρώτη κυρία" των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει τρόπο για να αποκαταστήσει την επαφή με ένα όχι και πολύ ενθουσιώδες κοινό που αμφιβάλλει για την εντιμότητά της κυρίως για τα email της αλλά και για την υγεία της. Κι αν βρεθεί αντιμέτωπη με μία από τις πρώην ερωμένες του συζύγου της, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για την Χίλαρι. Ο Τραμπ θα έχει για μία ακόμη φορά όλη την οικογένειά του να τον ενθαρρύνει.

Ποια τακτική θα ακολουθήσουν Χίλαρι και Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον είναι αποφασισμένη να εκνευρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο μεταξύ τους ντιμπέιτ και έχει αρχίσει να δοκιμάζει επιθετικές φράσεις που θα μπορούσαν να τον ενοχλήσουν. Ο Τραμπ από την πλευρά του απέφυγε τις παραδοσιακές μεθόδους προετοιμασίας ενόψει της τηλεμαχίας, αλλά έχει παρακολουθήσει βίντεο με τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές της Κλίντον σε παλαιότερα ντιμπέιτ, αναζητώντας τα ευάλωτα σημεία της. Οι δύο υποψήφιοι υιοθετούν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στο ντιμπέιτ, το οποίο αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση από το 1980, όταν ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ αντιμετώπισε τον Ρεπουμπλικανό Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Οι στρατηγικές τους αποκαλύπτουν πώς βλέπουν οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους την προεκλογική εκστρατεία, την ισχύ και τις αδυναμίες των αντιπάλων τους.

Η Κλίντον διαθέτει ένα πιο εκτενέστερο ντοσιέ για τον Τραμπ έπειτα από πολύμηνη έρευνα και συναντήσεις με την ομάδα που είναι αρμόδια για το ντιμπέιτ, το οποίο περιλαμβάνει ανάλυση και υποθέσεις για την ψυχολογική σύνθεσή του που οι σύμβουλοί της θεωρούν κρίσιμη προκειμένου να βρεθούν τα μέσα και οι τρόποι αποσταθεροποίησής του.

Η Χίλαρι έχει άλλωστε διαπιστώσει ότι δεν αρκεί να τον συλλάβει να λέει ψέματα. Αυτό που θέλει να αποδείξει στο τεράστιο τηλεοπτικό κοινό είναι πως είναι ακατάλληλος για την προεδρία λόγω ταμπεραμέντου και πως η ίδια μπορεί να τον κάνει ρόμπα...

Πηγή :protothema.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια