Kυβέρνηση: Υπό την απειλή του «κόφτη», ελπίζει στο ψαλίδισμα του χρέους

Γράφει ο Κώστας Κυριακόπουλος , CNN Greece

Ουρά είχαν σχηματίσει την Παρασκευή 12 Ιουλίου οι υπουργοί στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατακαλόκαιρο και παραμονή Δεκαπενταύγουστου, η κινητικότητα των λεγόμενων «ευαίσθητων χαρτοφυλακίων» (βλ. Μουζάλας, Πολάκης κ.ά.) δεν φαινόταν να ήταν όσο εθιμοτυπική φαινόταν.

Το προσφυγικό και τα θέματα υγείας, πέραν των μετώπων που ανοίγει σωρηδόν ο υπουργός υγείας σε πολλά και δύσκολα μέτωπα και όχι μόνο από την επικοινωνιακή άποψη, αναμένεται να αποτελέσουν, με κυρίαρχο βεβαίως το δημοσιονομικό, το πλήθος από μεγάλες μαύρες τρύπες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ενόψει Σεπτεμβρίου.
Και πάνω από αυτές τις μαύρες τρύπες, έτοιμες, ούτως ή άλλως, να ρουφήξουν ακόμα και τις πιο υγιείς οικονομίες του κόσμου, πλανάται ένα φάντασμα που μόνο στο άκουσμά του, υψηλά κυβερνητικά στελέχη, αποστρέφουν κάθε βλέμμα. Αναφερόμαστε στο φάντασμα του «κόφτη» στην περίπτωση που δεν κατορθωθεί να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ήδη, η μέχρι στιγμής θερινή αποτίμηση έχει αρχίσει να συσσωρεύει μαύρα σύννεφα μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση, εντός φθινοπώρου, αναγκαστεί να ενεργοποιήσει την μνημονιακή της υποχρέωση που ακούει στο όνομα «κόφτης» αυτομάτως θα επέλθουν επιπλέον περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Οι περικοπές, αυτήν την φορά, δεν θα έχουν ως κύριο στόχο τον ιδιωτικό τομέα αλλά τον Δημόσιο. Κάτι που, σύμφωνα με την έως τώρα κυβερνητική πρακτική, συνιστά έναν από τους χειρότερους εφιάλτες, καθώς θα τεθούν πολύ σοβαρά ζητήματα αναφορικά με την πολιτική επιβίωση τόσο της κυβέρνησης αλλά και προσωπικώς του πρωθυπουργού καθώς και του στενού περιβάλλοντός του. Αυτά τονίζουν μιλώντας στο CNN Greece κυβερνητικές πηγές αναφορικώς με τους φόβους που έχει η ελληνική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια