Τοξικά βακτήρια σκοτώνουν τα πουλιά στη λίμνη Κάρλα

Απειλούμενα και άλλα πτηνά πεθαίνουν κατά δεκάδες το φετινό καλοκαίρι στη λίμνη Κάρλα της Θεσσαλίας, πιθανώς από τοξικά βακτήρια που αναπτύχθηκαν λόγω της χαμηλής στάθμης και μη ανανέωσης του νερού.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και άλλοι φορείς και οργανώσεις ζητούν επείγουσα ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη -η οποία είχε κάποτε αποξηρανθεί εντελώς- επισημαίνοντας μάλιστα ότι επαπειλείται καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο.

Τα πρώτα νεκρά πουλιά εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου και μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει τα 167, αναφέρει η Ορνιθολογική. Ανάμεσά τους ήταν 47 αργυροπελεκάνοι, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, «για τη διατήρηση του οποίου η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού».

Μεταξύ των νεκρών πτηνών περιλαμβάνονται επίσης λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, ασημόγλαροι, σφυριχτάρια, καστανοκέφαλοι γλάροι, κορμοράνοι και πρασινοκέφαλες πάπιες.

Έχουν εντοπιστεί επίσης  πουλιά σε ημιθανή κατάσταση με έντονα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αστάθεια στο βάδισμα και στο κράτημα του κεφαλιού.

Η μαζική δηλητηρίαση αποδίδεται σε φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που ονομάζονται κυανοβακτήρια και απελευθερώνουν νευροτοξίνες και ηπατοτοξίνες, τις οποίες εντόπισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε ιστούς νεκρών αργυροπελεκάνων.

Για τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των κυανοβακτηρίων «ευθύνεται μερικώς» η χαμηλή στάθμη της λίμνης αλλά και ο χαμηλός ρυθμός ανανέωσης του νερού, λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων.

Πολύπαθη Κάρλα

Η λίμνη Κάρλα, νοτιοανατολικά της Λάρισας είχε κάποτε έκταση 180.000 στρεμμάτων και βάθος έως και έξι μέτρα.

Αποξηράνθηκε όμως το 1962 προκειμένου να αποτραπούν οι πλημμύρες και να μειωθούν τα κουνούπια.

Η απώλεια της λίμνης προκάλεσε σοβαρή βλάβη στα οικοσυστήματα, και το 2010 ξεκίνησε προσπάθεια για την επαναφορά ενός μικρού μέρους της με νερό του Πηνειού.


Όπως φαίνεται όμως τα έργα έχουν παγώσει και η στάθμη παραμένει πολύ χαμηλή το καλοκαίρι.

Επιστολή με την οποία καταγγέλλεται η κατάσταση εστάλη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, τον Σύλλογο Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και τη Δράση για την Άγρια Ζωή.

«Μακροπρόθεσμα, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν  όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών  της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημειώνουν.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια