Σημαντικά προϊστορικά ευρήματα στον Αργολικό Κόλπο

Σε τουλάχιστον 20 στρέμματα εκτείνεται ο οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού στην παραλία «Λαμπαγιαννά» στην Αργολίδα


Στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα διεξάγεται το ερευνητικό πρόγραμμα «Όρμος της Κοιλάδας», σκοπός του οποίου ο εντοπισμός ιχνών ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την προϊστορική περίοδο στην νοτιοανατολική περιοχή του Αργολικού Κόλπου (γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι, όπου έχουν βρεθεί σημαντικά προϊστορικά κατάλοιπα).

Θυμίζουμε ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή πέρσι βρέθηκε εκτεταμένος οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική περίοδο (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.) και βρίσκεται σε βάθος 1-3 μ. (στην περιοχή του όρμου που βρίσκεται στην παραλία του «Λαμπαγιαννά»).

Σκοπός του προγράμματος για το 2016 είναι να αναζητηθούν τα όρια του ανωτέρω οικισμού στο χώρο και τον χρόνο. Από τις 11 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, διεξήχθη έρευνα που ξεκίνησε με υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσικές μετρήσεις (μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία) ώστε να αποτυπωθεί το ορατό τμήμα του οικισμού και να αναζητηθούν κατασκευές που πιθανόν βρίσκονται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα και τον αιγιαλό.

Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα γίνεται σαφές ότι ο οικισμός παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστον 20 στρέμματα. Η υποβρύχια ανασκαφή αποκάλυψε παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Ι περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.) ή και πρωιμότερα.

Η έρευνα που γίνεται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, θα συνεχιστεί, με τοπογραφική αποτύπωση, γεωφυσικές έρευνες και υποβρύχιες τομές σε μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Παρακαλώ μια διόρθωση. Ο ορμος δεν είναι κοιλάδας. Ο λαμπαγιανας είναι στους φουρνους Αργολίδας.ευχαριστω.
Ο χρήστης Giorgos Ster είπε…
Τόσο ο Λαμπαγιαννάς όσο και το Φράγχθι ανήκουν στους Φούρνους! Ο όρμος Κοιλάδας αναφέρεται ως πλησιέστερη τοποθεσία.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Ο Λαμπαγιαννας ανηκει στους Φουρνους, ωστοσο ο ορμος της ευρυτερης περιοχης ειναι ο ορμος Κοιλαδος που αποτελει μερος του Αργολικου κολπου