Από το κακό στο χειρότερο

Άκρως απογοητευτική, αν και αναμενόμενη, είναι η εικόνα από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, αλλά και από την αγορά κατά τη θερινή περίοδο. Πρόκειται για εικόνα που στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η πραγματική κατάσταση μάλιστα μπορεί να είναι και χειρότερη, καλύτερη πάντως αποκλείεται.

Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο προέρχεται από το μέτωπο του ΦΠΑ: παρά την αύξηση του συντελεστή από το 23% στο 24%, οι εισπράξεις τον Ιούλιο μειώθηκαν. Λίγο ή πολύ, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που μετρά είναι ότι το μέτρο όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά και απέτυχε, αφού υποτίθεται ότι επιβλήθηκε για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Επομένως, συμπεραίνεται αβίαστα ότι η κατανάλωση υποχώρησε ακόμη περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα δεν μειώθηκε η φοροδιαφυγή.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομικός εγκέφαλος για να μπορεί να προβλέψει αυτά τα δύο συμπεράσματα. Η υπερφορολόγηση είναι αδιέξοδη και αυτό το επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή, διαχρονικά, εδώ και παντού, καταρρίπτοντας τις ανεδαφικές θεωρίες των δανειστών με τις οποίες έχει σπεύσει να εναρμονιστεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Το ντόμινο της καταστροφής έχει, ωστόσο, και συνέχεια. Ο τουρισμός, που αποτέλεσε τη μεγάλη ελπίδα και για τη φετινή χρονιά, υπέστη και αυτός πλήγμα. Επενέργησαν ασφαλώς και άλλοι παράγοντες, αλλά δεδομένο είναι ότι υπάρχει μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ενα τρίτο αρνητικό στοιχείο -που επίσης δεν προκαλεί εντύπωση- αφορά τις θερινές εκπτώσεις. Η πτώση σε όλους τους τομείς είναι σημαντική, έρχεται να προστεθεί στη διαρκώς αυξανόμενη δυσπραγία της αγοράς και προοιωνίζεται, δυστυχώς, νέα οικονομική αιμορραγία για τους επαγγελματίες και νέα «λουκέτα».

Με βάση αυτά τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα, μόνο όποιος έχει αυταπάτες δεν καταλαβαίνει ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Για την κυβέρνηση, όμως, όλα βαίνουν καλώς. Και, παγιδευμένη όπως είναι στη μακαριότητα της εξουσίας, διαπράττει ακόμη ένα μοιραίο λάθος: προαναγγέλλει προληπτικές κατασχέσεις, την ώρα που λέει ότι δίνει μάχη για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες!

Ο φαύλος κύκλος, δυστυχώς, δεν έχει τέλος...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια