Περίεργες εξελίξεις - Ποιο ήταν το περιεχόμενο της μυστικής επιστολής Α.Νταβούτογλου στον Α.Τσίπρα;

Περίεργες εξελίξεις είχαμε πριν λίγο καθώς ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς,  ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα για να του επιδώσει επιστολή του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Α.Νταβούτογλου. Το μυστήριο περιπλέκεται ακόμη καθώς δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής.

Γιατί ο Α.Νταβούτογλου θέλησε να στείλει επιστολή για να αναλύσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία;

Θέλησε να μεταφέρει κάποιο "μήνυμα" στην ελληνική πολιτική ηγεσία;

To μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι στην συνάντηση δεν συζητήθηκαν άλλα ζητήματα άρα η επιστολή ήταν το επίκεντρο.

Να σημειώσουμε ότι ο Α.Νταβούτογλου, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την πρόεδρο της χώρας και ηγέτη του ΑΚΡ τρεις μήνες πριν το πραξικόπημα, ενώ πριν λίγο έγινε επίσης γνωστό από την Τουρκία και ήδη έχει καταγραφεί από το pronews.gr ότι συνελήφθη στενός συνεργάτης του ως "συνεργός των πραξικοπηματιών".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aρχικό κείμενο 13.00:

Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι έγινε συνάντηση Α.Τσίπρα με τον πρέσβη της Τουρκίας, Κερίμ Ουράς, προκειμένου ο τελευταίος να επιδώσει επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του κ. Νταβούτογλου να απευθυνθεί σε ξένους ηγέτες, προσβλέποντας στη Δυτική υποστήριξη της Τουρκίας.

Η επιστολή παραδόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν, νωρίτερα, σήμερα.
Πάντως, την εν λόγω συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, δεν απασχόλησαν άλλα διπλωματικά ή διμερή θέματα.

Μια ακόμη ίσως σημαντική λεπτομέρεια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα  Χουριέτ,συνελήφθη και ανακρίνεται από τις τουρκικές αρχές πρώην δεξί χέρι του πρώην Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.  Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον πρέσβη  Γκιουρτσάν Μπαλίκ ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Νταβούτογλου μέχρι το 2013.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπαλίκ ήταν εκείνος που το 2013 κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κανόνισε ο Νταβούτογλου να συναντήσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια.

Με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλαχ Γκιουλ να αντικρούει τον Νταβούτογλου και να δηλώνει πως ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την συνάντηση με τον Γκιουλέν.

Ο Μπαλίκ εκτός από στενός συνεργάτης του Νταβούτογλου διετέλεσε και σύμβουλος του Προέδρου Γκιούλ από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 όταν η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνισε τη δίωξη όλων όσοι σχετίζονταν με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εκτός από τον Μπαλίκ, αποπέμφθηκαν ακόμα δύο πρεσβευτές  για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο η Τουρκία θεωρεί  τρομοκρατική οργάνωση.

Ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε περίπου 300 διπλωμάτες που υπηρετούν σε αποστολές του εξωτερικό να επιστρέψουν στην Τουρκία για να ερευνηθούν για τις σχέσεις τους με την οργάνωση Γκιουλέν την οποία κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Πηγή: pronews.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια