Ο Τσίπρας στη στρατόσφαιρα

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Εν αρχή ήταν ο εκλογικός νόμος. Και δεν βγήκε. Στη συνέχεια ακολούθησε το Σύνταγμα. Και ουδείς συγκινήθηκε. Παράλληλα άρχισε ο γνωστός... κατεψυγμένος αντιπερισπασμός: «Τα κακά ΜΜΕ που φταίνε για όλα». Και, φυσικά, δεν έπεισε.

Τέλος, ήρθε η δήθεν... κοινωνική πολιτική μέσω της εξαγγελίας κρατικής ελεημοσύνης σε αυτούς που χάνουν πια και τα τελευταία ελάχιστα σημεία στήριξης με την εφαρμογή της πολιτικής Τσίπρα. Και πλέον εξόργισε.

Με αυτό το πακέτο αμιγώς επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνημάτων προσπάθησε να αντεπιτεθεί η κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα γνωρίζοντας καλά ότι βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης και αποδρομής - και αυτό χωρίς καν ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της ήδη ψηφισμένης πολιτικής της, της σκληρότερης του συνόλου των μνημονιακών χρόνων, αλλά και χωρίς να έχει ακόμη ψηφιστεί το επερχόμενο πακέτο εργασιακών μέτρων από το οποίο μας χωρίζουν μόλις λίγες εβδομάδες, αυτές της έναρξης της επόμενης αξιολόγησης από τους... «θεσμούς» - δηλαδή, την τρόικα.

Ουσιαστικά την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση έριξε στη μάχη μαζεμένα όλα της τα πυρά - δηλαδή, αυτά που η ίδια θεωρούσε ως τέτοια μα που όλα αποδείχθηκαν άσφαιρα καθώς όλα κινούνται στην απόκοσμη πια δημαγωγική στρατόσφαιρα, μεταξύ των αστερισμών της φαντασίας και της υποκρισίας. Το σημαντικό όμως δεν είναι ότι όλα τα παραπάνω απέτυχαν όχι να αλλάξουν αλλά έστω να επηρεάσουν το δυσμενέστατο για την κυβέρνηση κλίμα το οποίο οφείλεται στα όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο - αυτό ήταν περίπου αναμενόμενο. Το σημαντικό είναι ότι έβαλε όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη μαζική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα εν μέσω πλήρους θέρους. Και αυτό ακριβώς δείχνει καθαρά πως αντιλαμβάνεται πλέον και η ίδια ότι οι ημέρες της είναι μετρημένες.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά, η Ισπανία και η Πορτογαλία απέφυγαν μια μεγάλη επερχόμενη κρίση με άμεση παρέμβαση του γερμανού υπουργού Σόιμπλε (!), ο οποίος πρακτικά ακύρωσε τις αποφάσεις που είχε λάβει το Eurogroup για τα πρόστιμα των δύο χωρών για το έλλειμμα - αποφάσεις τις οποίες είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου! Το νέο έπεσε σαν βόμβα στην αμήχανη Αθήνα, η οποία συνειδητοποίησε έτσι το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα: εντελώς απομονωμένη πια, η Ελλάδα θα τραβήξει μόνη μέχρι τέλους τη μακρά οδό του μαρτυρίου. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος και όλοι όσοι έσκιζαν μαζί τους τα μνημόνια για να γίνουν υπουργοί τώρα θα πληρώσουν ακριβά την απύθμενη υποκρισία τους. Δυστυχώς, όμως, μαζί θα την πληρώσει και η χώρα...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια