«Μαχαίρι» Πούτιν στο δολάριο μέσω…Ερντογάν!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Μια πρόταση του Ρώσου προέδρου στον Ταιγίπ Ερντογάν απειλεί να φέρει ισχυρό πλήγμα στην ήδη προβληματική αμερικανική οικονομία αν γίνει τελικά δεκτή από την Τουρκία και να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τις διεθνείς οικονομικές ισορροπίες.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει ο τουρκικός τύπος, (Sabah), ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στον Τούρκο συνάδελφο του στο τελευταίο ταξίδι του Ερντογάν στην Ρωσία να προχωρήσουν στις μεταξύ τους συναλλαγές με το ρωσικό ρούβλι και την τουρκική λίρα καταργώντας το αμερικανικό δολάριο που μέχρι σήμερα μονοπωλεί τις διεθνείς οικονομικές πράξεις.

Η πρόταση αυτή έπεσε σαν «βόμβα» στην τουρκική αντιπροσωπεία η οποία ήταν τελείως απροετοίμαστη να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά το έθεσε προς διαβούλευση. Προφανώς η Άγκυρα θα θελήσει την πρόταση αυτή να την διαπραγματευτεί για περισσότερα οφέλη προς την δική της πλευρά.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι έτσι θα ωφεληθεί και η ρωσική και η τουρκική οικονομία και το κυριότερο, θα αποδεσμευτούν από κάθε αμερικανική οικονομική εξάρτηση.

Φυσικά στις ΗΠΑ δεν καλοδέχτηκαν αυτή την πρόταση και μάλλον το… φυσάνε και δεν κρυώνει!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια