Η περιουσία υπό διωγμόν

Τα επίσημα στοιχεία που βλέπουν διαδοχικά το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι απογοητευτικά και δημιουργούν αισθήματα έντονης απαισιοδοξίας.

Υστερα από τους άλλους τομείς, τώρα γίνεται γνωστό ότι σημειώνουν νέα «βουτιά» και οι τιμές των διαμερισμάτων. Η υποχώρηση είναι διαρκής από τρίμηνο σε τρίμηνο, με αποτέλεσμα να μη δείχνει μακριά από την πραγματικότητα η πρόβλεψη ότι σε λίγο καιρό η αξία των ακινήτων θα εκμηδενιστεί πλήρως. Ηδη σε πολλές περιοχές και εντός των Αθηνών πωλούνται σπίτια έναντι πολύ χαμηλής τιμής, αλλά, παρ' όλα αυτά, οι αγοραστές παραμένουν συχνά είδος εν ανεπαρκεία.

Ανέκαθεν η αγορά ακινήτων αποτελούσε έναν βασικό δείκτη οικονομικής δραστηριότητας που αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό και τη γενικότερη κοινωνική κατάσταση. Συμπληρωματικά λειτουργούσε και ο τομέας της οικοδομής, τροφοδοτώντας μια σειρά επαγγελμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτές οι αγορές είναι προ πολλού νεκρές. Ομως, διαπιστώνεται δυστυχώς ότι δεν υπάρχει πάτος στη βύθισή τους. Οσο η αφαίμαξη των εισοδημάτων συνεχίζεται και δεν παράγεται πλούτος στη χώρα τόσο τα νοικοκυριά θα στενάζουν και θα μπαίνουν πωλητήρια ακόμη και έναντι πινακίου φακής, προκειμένου να καλυφθούν άλλες προτεραιότητες της ζωής. Την ίδια ώρα, η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μετατρέπεται σε ακόμη ένα αντικίνητρο. Τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο, και μάλιστα οι επιβαρύνσεις είναι διαρκείς. Ακόμη και οι πενιχρές εκπτώσεις που είχαν θεσπιστεί, π.χ. για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, τώρα καταργούνται κι αυτές. Επίσης, αν για τη φετινή χρονιά τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τη φορολόγηση, θεωρείται πια βέβαιο ότι θα ενταχθούν κι αυτά στη φοροεισπρακτική μέγγενη από την επόμενη.

Οι υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων χαρατσιών, ενώ χρονικά δεν έχουν μεσολαβήσει πολλοί μήνες από τότε που κυριαρχούσαν στα προεκλογικά μπαλκόνια, ακούγονται πλέον τόσο μακρινές και τόσο ψεύτικες... Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι παγιώνεται η σοβιετικού τύπου αντίληψη που εισήγαγαν το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών για τη φορολόγηση της περιουσίας ακόμη και όταν δεν αποδίδει εισόδημα.

Κάνουν λάθος, πάντως, όσοι νομίζουν ότι το κοινωνικό καζάνι, λόγω θέρους, σταμάτησε να βράζει...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια