Φυσική ορμόνη μπαίνει στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Η μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, φαίνεται να έχει την ικανότητα να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Genes and Cancer αμερικανοί ερευνητές.

Η μελατονίνη παράγεται από τον εγκέφαλο μόνο κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Επιδημιολόγοι και άλλοι ερευνητές έχουν εικάζει ότι η έλλειψη μελατονίνης, λόγω έλλειψης ύπνου, θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατάφερε να αποδείξει ότι η εν λόγω ορμόνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών βλαστικών κυττάρων του μαστού. Πριν την επαλήθευση της θεωρίας περί στέρησης ύπνου και καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές ανέπτυξαν σε εργαστηριακό περιβάλλον όγκους από βλαστικά κύτταρα. Οι όγκοι αυτοί ενισχύθηκαν με χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προάγουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, όπως τα οιστρογόνα και η δισφαινόλη Α, ουσία που εμπεριέχεται σε πολλές πλαστικές συσκευασίες και μοιάζει με τα οιστρογόνα.

Η θεραπεία των πειραματικών αυτών όγκων με μελατονίνη μείωσε σημαντικά τον αριθμό και το μέγεθός τους, συγκριτικά με άλλη ομάδα όγκων που δεν εκτέθηκε στη μελατονίνη. Επιπλέον, όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν σε οιστρογόνα ή δισφαινόλη Α και παράλληλα σε μελατονίνη, σημειώθηκε μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό και το μέγεθος των όγκων.

Η μελέτη εδραιώνει την άποψη ότι η καρκινική ανάπτυξη των βλαστικών κυττάρων μπορεί να ρυθμιστεί με φυσικές ορμόνες και παρέχει μια σημαντική νέα τεχνική ελέγχου χημικών ουσιών που έχουν καρκινογόνο επίδραση, ενώ αναδεικνύει και νέους φαρμακευτικούς στόχους για τον καρκίνο του μαστού.

Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια