Κρίσιμος Σεπτέμβριος

Αρχίζει αύριο ένας κρίσιμος μήνας για τις οικονομικές -κι όχι μόνο- εξελίξεις. Συνολικά για την πορεία της χώρας και τις προσπάθειες να βγει, επιτέλους, στο ξέφωτο. Κρίνεται κατ' αρχάς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

Η κυβέρνηση καλείται, προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα, να εμφανιστεί στο επικείμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου καθ' όλα συνεπής.
Ωστε αφενός μεν να εκταμιευτεί η υπολειπόμενη δανειακή δόση των 2,8 δισ., αφετέρου δε να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση μαζί με τη συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους. Προϋπόθεση των προϋποθέσεων για την πολυπόθητη έξοδο στις αγορές και κάθε εθνική αναπτυξιακή πορεία. Στο ενδιάμεσο αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές εξελίσσεται η προσπάθεια για την ανάδειξη των δυνατοτήτων για να κατακτηθεί ένας ελληνικός ρόλος-κλειδί στην Ευρώπη και διεθνώς.
Η σύνοδος της ηγεσίας των χωρών του Νότου στις 6 Σεπτεμβρίου έχει βαρύνουσα σημασία. Με τη σύμπηξη ενός «μεσογειακού μετώπου» αναδύονται νέα δεδομένα και παράγοντες στα υπό διαμόρφωση μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα. Εκείνων τα οποία θα τεθούν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι της σεπτεμβριανής Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία τα οικονομικοπολιτικά τεκταινόμενα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όχι, πια, με την παραδοσιακή μορφή των ρητορικών εξαγγελιών και υποσχέσεων του παρελθόντος.
Εκεί, κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να επιδείξουν τις μέγιστες κατά το δυνατόν εθνικές ευθύνες τους. Να διατυπώσουν με σαφήνεια και καθαρότητα απόψεις και θέσεις. Αλίμονο, πάλι, αν εκλάβουν το βήμα της ΔΕΘ ως προεκλογικό μπαλκόνι. Για κυβερνητικές και αντιπολιτευτικές κορώνες, σε μια περίοδο που η κοινωνία απαιτεί τη συμβολή όλων για έξοδο από την κρίση. Παλιότερα ο Σεπτέμβριος λογιζόταν ως έναρξη του έτους, μακάρι ο φετινός να αποτελέσει μια νέα αρχή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια