«Βρέθηκε η λύση» για τους μετανάστες: Μόνιμοι και... μικροί καταυλισμοί σε όλη την Ελλάδα

Της Μαρίνας Νικολάκη

Το πρόβλημα με τους υπεράριρθους μετανάστες σε σχέση με όσους μπορούν να σηκώσουν οι «πλάτες» των κατοίκων στα νησιά είναι πλέον δεδομένο. Η Κυβέρνηση όμως, όπως αποκάλυψε Κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters φαίνεται να βρήκε την επίμαχη... λύση.
 
Να δημιουργήσει νέους μόνιμους και «μικρούς» (όπως τους ονομάζει!) καταυλισμούς  της τάξεως των 1.000 ατόμων σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτούς τους καταυλισμούς δηλαδή, θα μέταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όπου σύμφωνα με τη τελευταία καταμέτρηση φθάνουν τα 10.700 άτομα. Η λύση αυτή επινοήθηκε μετά τις τελευταίες αυξημένες προσφυγικές ροές που παρατηρήθηκαν από το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στη Τουρκία τον προηγούμενο μήνα, προκειμένου να εκτονωθεί εν μέρει η πίεση στα νησιά.

H Kυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά την έξαρση των βίαιων περιστατικών μεταξύ μεταναστών που ολοένα και πυκνώνουν δείχνει να φοβάται και μια ενδεχόμενη γενική σύρραξη καθώς η αργή διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έφθασαν ένα βήμα πριν την Ευρώπη που ήταν ο αρχικός τους στόχος αλλά και ο φόβος πως μπορεί να επιστρέψουν στην Τουρκία, κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την- έτσι κι αλλιώς δυσάρεστη- διαμονή τους στα νησιά καθώς είναι ήδη εξαγριωμένοι.

Η Κυβερνητική πηγή σημείωσε ακόμα στο πρακτορείο Reuters, πως: «Αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα στα νησιά. Ο κόσμος νιώθει παγιδευμένος και αυξάνεται η σύγχυση».

Ενα επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η παρουσία 3.800 παιδιών στα νησιά. Μάλιστα, η οργάνωση, Save the Children, απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τη χρηματοδότηση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα.Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters και εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Άρσις, ο οποίος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 728 κρεβάτια διαθέσιμα για παιδιά σε όλους τους καταυλισμούς οταν σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί 3.168 ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τις τελευταίες ημέρες λιμενικοί και αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά σε μια περίεργη εικόνα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς διαπιστώνουν ότι με τις βάρκες από τα τουρκικά παράλια δεν έρχονται πλέον πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες.

«Υπάρxει μεγάλο πρόβλημα με τις υπηκοότητες. Μόνο ένας στους τέσσερις είναι ειναι πρόσφυγας και δυο στους τέσσερις έχουν προσφυγικό προφίλ» δήλωσε χαρακτηριστικά αρμόδιος αξιωματούχος.

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία απο το Λιμενικό Σώμα που δείχνουν ότι απο τα 1950 άτομα που εισήλθαν παράνομα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μόνο οι 500 ήταν Σύροι.

Οι οικονομικοί μετανάστες αυτοί, μάλιστα, «έρχονται... διαβασμένοι» και με το που πατήσουν πόδι στην Ελλάδα ζητούν άσυλο, αναφέρει η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό προβλέπει ότι η γειτονική χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει άμεση μετεγκατάσταση όλων των Σύρων προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της προς ευρωπαϊκα κράτη, διαδικασία που δεν είναι το ίδιο εύκολη όταν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες.

Η εκτίμηση των υπηρεσιών ασφαλείας είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν αποκλείεται να είναι ένα σχέδιο ασφυκτικής πίεσης προς την Ελλάδα με «όχημα» το προσφυγικό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια