FeaturedPost Slider Top

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Κερδισμένη η Μόσχα

Τι σημαίνει η συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν 


Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία του Ερντογάν, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, αρχίζοντας τους βομβαρδισμούς τη νύχτα της 30ής Σεπτεμβρίου 2015, ήταν που εξεμάνη και με μια μεγαλομανία άνευ προηγουμένου άρχισε τους λεονταρισμούς εναντίον της Ρωσίας,
που κορυφώθηκαν με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 στις 24 Νοεμβρίου, όταν οι Ρώσοι πιλότοι χτυπούσαν ανελέητα τους πράκτορες της Τουρκίας στο όρος Τουρκμέν της επαρχίας Λατάκειας.

Έκτοτε η Τουρκία, ένεκα των ρωσικών αντιποίνων, υπέστη πολλά πλήγματα, μεταξύ των οποίων η πτώση του τουριστικού συναλλάγματος, που μαζί με τις απώλειες από τις εμπορικές και τις άλλες συναλλαγές, μπορεί να ξεπέρασε τα 14 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Ερντογάν. Το ίδιο διάστημα η Τουρκία είδε τους Κούρδους της Συρίας να ανοίγουν Γραφείο Πολιτικής Εκπροσώπησης στη Μόσχα, καθώς και το οπλοστάσιό τους να εμπλουτίζεται με σύγχρονα όπλα ρωσικής κατασκευής.

Επειτα από όλα αυτά και ενώ η Αγκυρα παρακολουθούσε με τρόμο την προέλαση των Κούρδων στον κουρδικό διάδρομο, με τη βοήθεια των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας, ο Ερντογάν αποφάσισε να κάνει τη μεγαλύτερη κυβίστηση όλων των εποχών, παρακαλώντας στην ουσία τη Ρωσία να δεχτεί την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. Αρα, ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της κίνησης μέχρι στιγμής είναι η Ρωσία. Οσο για την Τουρκία, αυτή θα επιχειρήσει να ξαναφέρει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ μια ανοιχτή «κόκκινη τηλεφωνική γραμμή» μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών θα αποτρέψει δυσάρεστα επεισόδια, όπως εκείνο της 24ης Νοεμβρίου.

Για τα ενεργειακά κάναμε αναφορά στο χθεσινό άρθρο μας. Αυτό στο οποίο δεν αναφερθήκαμε ήταν η πολιτική των δύο χωρών στη Συρία, η οποία είναι ακριβώς αντίθετη, με τη Ρωσία να καταγγέλλει δεκάδες φορές την Τουρκία για υποστήριξη των τζιχαντιστών και λαθρεμπόριο πετρελαίου, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι «αντιπολιτευόμενοι» που σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και πιλότους στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ εξοπλίζονται ΚΑΙ από την Τουρκία, αν δεν είναι οι ίδιοι αξιωματικοί των ειδικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού.

Εκεί ο Ερντογάν τα βρήκε και θα τα βρίσκει... μπαστούνια, αφού οι συμφωνίες για την επόμενη μέρα στη Συρία γίνονται σε άλλο επίπεδο, εκεί όπου δεν «παίζει» η Τουρκία. Η συνάντηση στη Μόσχα Λαβρόφ - Κέρι το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Οπότε ο Ερντογάν και η Τουρκία, παρά τους εναγκαλισμούς της Πετρούπολης, δεν θα αποφύγουν το πικρό ποτήριο στη Συρία...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :