Αποστολή στον πλανήτη Άρη μέσω… Άλπεων

Έχουν περάσει περίπου 100 χρόνια από τότε που ο πρώτος άνθρωπος πάτησε «πόδι» στον πλανήτη Αρη... με όχημα τη φαντασία του, μέσα από ταινίες (όπως η μικρού μήκους «Ένα ταξίδι στον Αρη» του 1910) και λογοτεχνικά βιβλία (με πρωταγωνιστή τον μυθιστορηματικό ήρωα Τζον Κάρτερ το 1912).

Πίσω στο παρόν, έναν αιώνα μετά, η ανθρωπότητα (προ)ετοιμάζεται πλέον να κάνει το άλμα από τη φαντασία στην πράξη, πραγματοποιώντας τις πρώτες πραγματικά επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το ρομποτικό όχημα «Curiosity» της NASA βρίσκεται εκεί από τον Αύγουστο του 2012... προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση των πρώτων ανθρώπων. Αλλά και πίσω στη Γη, οι προετοιμασίες πλέον περνούν στο επόμενο στάδιο, με τους επιστήμονες να οργανώνουν επανδρωμένες δοκιμαστικές αποστολές σε μέρη... που θυμίζουν Αρη στις κορυφές οροσειρών και τις πλαγιές ηφαιστείων. Στόχος: η προσομοίωση της ζωής πάνω στον αφιλόξενο αλλά ελκυστικό Κόκκινο Πλανήτη και η μελέτη των ανθρώπινων αντιδράσεων μέσα σε τέτοιες συνθήκες προσομοίωσης.
Από χθες και για τις επόμενες έξι ημέρες, μια ομάδα δέκα απλών ανθρώπων (αποτελούμενη από πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες) θα βρίσκεται σε ύψος 4.554 μέτρων στις Αλπεις, κοντά στα σύνορα Ελβετίας-Ιταλίας, στο πλαίσιο αποστολής που διοργανώνεται από το Γερμανικό Κέντρο Αεροπλοΐας και Αστροναυτικής (DLR) στην Κολωνία.

Η διαβίωση
Η ομάδα των δέκα είναι προγραμματισμένο να περάσει μία εβδομάδα σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου και χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, με έδρα το ιταλικό καταφύγιο «Regina Margherita». Κτισμένο σε ύψος 4.554 μέτρων, το εν λόγω καταφύγιο αποτελεί το «υψηλότερο» οίκημα της Γηραιάς Ηπείρου.


Αντίστοιχο πρόγραμμα με το ευρωπαϊκό των Αλπεων εκτελεί η NASA σε ηφαίστειο της Χαβάης

«Οταν στο μέλλον αστροναύτες εγκατασταθούν στον Αρη, είναι πολύ πιθανό ότι θα ζουν και θα εργάζονται σε τέτοιες ατμοσφαιρικές συνθήκες», δηλώνει στα γερμανικά μίντια ο ιατρικός διευθυντής της έρευνας, Ούλριχ Λίμπερ.
Πολλοί άνθρωποι, όταν βρεθούν σε «έντονα διαφοροποιημένες συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης», εμφανίζουν συμπτώματα της καλούμενης νόσου των ορειβατών όπως πονοκέφαλο, ναυτία, πρήξιμο στα άκρα κ.ά. «Δεν μπορούμε ωστόσο να προβλέψουμε ποιοι άνθρωποι θα παρουσιάσουν αυτά τα συμπτώματα», συνεχίζει ο Λίμπερ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι σε αντίθεση με όσα λέγονται, η καλή φυσική κατάσταση δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας. Ως εκ τούτου, αυτό που μένει ως στόχος για την επιστημονική ομάδα πίσω από τη γερμανική αποστολή είναι να διερευνήσει πώς μπορεί κανείς να παρακάμψει αποτελεσματικότερα τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα μεγάλα υψόμετρα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αποστολές προσομοίωσης των συνθηκών που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι μελλοντικοί «έποικοι» στον πλανήτη Αρη πραγματοποιούνται τα τελευταία τρία χρόνια από τη NASA στα ηφαιστειογενή εδάφη της εξωτικής Χαβάης. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος έχει, στο πλαίσιο του προγράμματος HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), πραγματοποιήσει ήδη τέσσερις αποστολές στο έδαφος του ηφαιστείου Μάνουα Λόα, του μεγαλύτερου ηφαιστείου στον κόσμο.
Στο πλαίσιο της τελευταίας μάλιστα από αυτές τις αποστολές, έξι επιστήμονες θα έχουν στις 28 Αυγούστου (την ερχόμενη Κυριακή) συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο... διαρκούς απομόνωσης μέσα σε έναν διώροφο θόλο, διαμέτρου 11 μέτρων και ύψους 6.


Το ρομπτικό όχημα Curiosity βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη από το 2012 και προετοιμάζει το έδαφος για την έλευση των πρώτων ανθρώπων

Η επιλογή της τοποθεσίας βέβαια δεν είναι τυχαία. Το ρομποτικό όχημα «Curiosity» της NASA έχει άλλωστε, ήδη από το φθινόπωρο του 2012, στείλει εικόνες από τον Αρη οι οποίες... μοιάζουν εντυπωσιακά με το ηφαιστειογενές τοπίο της Χαβάης.

NASA Ορόσημο το 2035

Η NASA έχει θέσει στόχο να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Αρη έως το 2035. Ο επικεφαλής μάλιστα της αμερικανικής υπηρεσίας Τσαρλς Μπόλντεν ανακοίνωσε σχετικά πρόσφατα, σε σχεδόν πανηγυρικό τόνο, ότι η NASA βρίσκεται όντως πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στο να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι πρακτικές προκλήσεις ωστόσο μιας τέτοιας αποστολής θα είναι κολοσσιαίες. Μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει συνολικά περί τα τρία χρόνια. Το «πήγαινε» εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 6 με 8 μήνες. Η παραμονή εκεί άλλους 12 με 16 μήνες και η επιστροφή άλλους 6 με 8. Γη και Αρης έρχονται κοντά κάθε 26 μήνες, κάθε φορά δηλαδή που ευθυγραμμίζονται, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους απόσταση να μειώνεται στα... 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ για το Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια