Το μέλλον της Τουρκίας

Οι εξελίξεις στη Συρία καθορίζουν το «αύριο»


Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Όπως γίνεται φανερό από το άρθρο του Γιουσούφ Καπλάν της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», που δημοσιεύεται σήμερα μεταφρασμένο, η Τουρκία διέρχεται μια, ούτως ή άλλως, μεταβατική περίοδο.

Οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί διανοούμενοι του κύκλου του Ερντογάν προτείνουν αυτήν τη μεταβατική περίοδο η Τουρκία να ακολουθήσει στρατηγική ισορροπιών, με στόχο την επίτευξη σε επόμενο στάδιο της «Ισλαμικής Ενωσης» ακριβώς πάνω στη λογική και την πρακτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οπότε και η Τουρκία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να καθορίζει η ίδια τους κανόνες του παιχνιδιού και όσον αφορά την ίδια αλλά και όσον αφορά ολόκληρο τον πλανήτη.

Επί του πρακτέου, όμως, η Τουρκία, ανεξαρτήτως της στρατηγικής που θα ακολουθήσει μέχρι να γίνει... πλανητική δύναμη, καλείται να διαχειριστεί αυτό που λέγεται «Συριακό». Στη Συρία οι εξελίξεις, κατά τα φαινόμενα, έχουν ως εξής: ΗΠΑ και Ρωσία έχουν βρει ένα πλαίσιο συνεννόησης, που κινείται σε δύο άξονες.

Ο ένας είναι ο ρωσικός, με βάση τον οποίον η Ρωσία επιβάλλει την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία, τουλάχιστον για την επόμενη περίοδο. Ο άλλος, είναι ο αμερικανικός, με βάση τον οποίον οι ΗΠΑ επιβάλλουν τη δημιουργία του λεγόμενου «Κουρδικού Διαδρόμου», ενώ θα έχουν λόγο και στις σουνιτικές περιοχές της ενδοχώρας, που συνορεύουν με τις αντίστοιχες του Ιράκ.

Η πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία στη Συρία είναι απολύτως αντίθετη και με τους δυο άξονες και εξ αυτού έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Κατά τα φαινόμενα αλλά και με βάση δικές μας πληροφορίες από την περιοχή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ενεργά την επιχείρηση αποκλεισμού του Ι.Κ. από την Τουρκία, που σημαίνει απελευθέρωση της κωμόπολης Αλ Μπαμπ από τους Κούρδους και συνένωση των καντονιών Αφριν - Κομπάνι.

Αρα, η στρατηγική ισορροπιών που εισηγούνται στον Ερντογάν δεν αποτρέπει τη δημιουργία του δεύτερου κουρδικού κράτους, που αποτελεί νάρκη στην ενότητα της Τουρκίας, ούτε της εξασφαλίζει ζωτικό χώρο, για να έχει ενεργό ρόλο την επόμενη Ημέρα στη Συρία.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία αποκόπτεται γεωγραφικά από τον αραβικό κόσμο και έτσι απομακρύνεται και η... ονείρωξη της «Ισλαμικής Ενωσης»...

Μπορεί ο Ερντογάν να γλίτωσε από το πραξικόπημα, αλλά μάλλον τα δύσκολα έπονται...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια