Ζήστε με 384 ευρώ τον μήνα

Ο Γ. Κατρούγκαλος επιμένει ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες αλλά θα σφαγιαστούν μόνο οι επικουρικές


«Ζήστε με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης»! Αυτή είναι η... έμμεση προτροπή του ίδιου του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αφού σε χθεσινή συνέντευξή του τόνισε: «Στο μέλλον όλοι οι Έλληνες θα παίρνουν συντάξεις με τους ίδιους κανόνες και όλοι οι Έλληνες θα είναι προστατευμένοι από τη φτώχεια με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης».
Αρα, εύλογα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι με τα 384 ευρώ σύνταξης κανείς μελλοντικός συνταξιούχος δεν θα είναι πια φτωχός...

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να συγκρίνει την εθνική σύνταξη με το ΕΚΑΣ, τονίζοντας ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τη χορήγηση ενός προνοιακού επιδόματος «που κάθε χρόνο δινόταν ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε καθένας». Αυτό που δεν ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος βέβαια είναι εάν οι πολιτικοί θα μπορούν να ζήσουν στο μέλλον με 384 ευρώ...

Σύμφωνα πάντως με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, η εθνική σύνταξη θα αποτελεί ένα μέρος του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών που θα δίνονται στο εξής. Το υπόλοιπο μέρος, που αποτελεί την ανταποδοτική σύνταξη, θα προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Βέβαια, με την ανεργία σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι προφανές ότι οι μελλοντικές γενιές συνταξιούχων θα έχουν καταβάλει πολύ λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις τωρινές, άρα θα λαμβάνουν αντίστοιχα μικρότερα ποσά συντάξεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ. Επισήμανε ότι αυτές οι περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων (περίπου 160.000) «δεν θα πληρώνουν στο εξής καμία συμμετοχή για τα φάρμακά τους και δεν θα πληρώνουν το 6% της σύνταξης υπέρ υγείας. Επιπλέον, για το 2016 θα πάρουν κάρτα αλληλεγγύης με το 30% της απώλειας του εισοδήματος που είχαν.

Το ΕΚΑΣ

Ειδικά τα ζευγάρια συνταξιούχων που έχουν χάσει και οι δύο το ΕΚΑΣ, ο ένας από τους δύο θα συνεχίσει να το παίρνει όπως και όποιος είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 80%». Η φαρμακευτική δαπάνη θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο, ενώ άλλα μέτρα, όπως η κάρτα αλληλεγγύης, τον Οκτώβριο, αναδρομικά όμως από τον Αύγουστο.

«Ο υπουργός τούς έστειλε στα συσσίτια»

Υπουργό που μετέτρεψε τους συνταξιούχους «σε δικαιούχους συσσιτίων» χαρακτήρισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας, τον οποίο κατηγόρησε ότι έβαλε βαθιά το μαχαίρι στο ΕΚΑΣ και στις επικουρικές αυξάνοντας τις εισφορές υγείας και μειώνοντας τις κατώτατες συντάξεις, ενώ επί ενάμιση χρόνο καθυστερούσε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Ο κ. Κατρούγκαλος σταμάτησε επιτέλους τα ψέματα περί μη περικοπών και αποκάλυψε τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Την κοινωνική ισοπέδωση και τη φτωχοποίηση των πολιτών. Θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που μετέτρεψε τους συνταξιούχους σε δικαιούχους συσσιτίων» τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια