Ναρκαλιευτικό drone από Αφγανό σχεδιαστή

Έχοντας μεγαλώσει στο Αφγανιστάν, ο Μασούντ Χασανί, ιδρυτής της Hassani Design BV και δημιουργός του ναρκαλιευτικού drone Mine Kafon, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια χώρα με ενεργά μεν, ξεχασμένα ή άγνωστα δε, ναρκοπέδια.

Έχοντας καταλήξει με την οικογένειά του στην Ολλανδία και σπουδάσει στη Design Academy Eindhoven, δημιούργησε αρχικά το Mine Kafon το 2011, στο πλαίσιο του project αποφοίτησής του. Το project προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και το 2012 ο Μασούντ και ο αδελφός του Μαχμούντ ξεκίνησαν μια καμπάνια χρηματοδότησης στο Kickstarter για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανάπτυξή του.
Μετά από συνεργασία με το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας όσον αφορά στην κατασκευή πρωτοτύπων και τις δοκιμές στο πεδίο, οι φιλόδοξοι σχεδιαστές κάνουν ένα νέο βήμα, απευθυνόμενοι ξανά στο Kickstarter για να μαζέψουν τα απαιτούμενα χρήματα για το Mine Kafon Drone: «Ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα ναρκαλιείας που χρησιμοποιεί μια διαδικασία τριών σταδίων για τον εντοπισμό και την πυροδότηση ναρκών» γράφουν στην σελίδα τους στο Kickstarter, όπου υποστηρίζουν ότι είναι μέχρι και 20 φορές ταχύτερο από τις υπάρχουσες τεχνολογίες- αλλά και 200 φορές πιο φθηνό.

Το drone, εξοπλισμένο με κάμερα, πετά πάνω από το ναρκοπέδιο και δημιουργεί τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής. Μετά κάνει πέρασμα με ανιχνευτή μετάλλων σε χαμηλό ύψος, 4 εκατοστών από το έδαφος και εντοπίζει τις νάρκες. Στο τελευταίο στάδιο, με βραχίονα στη θέση του ανιχνευτή, επιστρέφει στα σημεία που εντόπισε και αφήνει εκρηκτικά πάνω τους, τα οποία στη συνέχεια πυροδορούνται εξ αποστάσεως.
Όπως φιλοδοξούν οι δημιουργοί του, το Mine Kafon Drone ενδεχομένως να μπορούσε να «καθαρίσει» τον κόσμο από νάρκες μέσα σε διάστημα μόλις 10 ετών.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια