Μια ευκαιρία για την οικονομία

Ιδιαίτερα σημαντική καθίσταται η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που έρχεται στη χώρα μας κι ενώ τα γεγονότα στην Τουρκία είναι ραγδαία.

Ασφαλώς πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος όλη η συζήτηση θα περιστρεφόταν στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει τάχιστα η Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια ξεκάθαρη κουβέντα για απομείωση του χρέους. Σίγουρα θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει σήμερα με τον πρωθυπουργό. Ομως, οι γεωπολιτικές ανατροπές που πλησιάζουν και που επιταχύνονται από τις εξελίξεις στην Τουρκία, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κεντρικό σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά και βασικό «γρανάζι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσέγγισή της με την Τουρκία. Για τον λόγο αυτό, δεν συμφέρει κανέναν μια νέα οικονομική κρίση και αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Το είπε χθες ο Τζακ Λιού σε συνέντευξή του στους FT. Ανέφερε ότι εξαιτίας ακριβώς της αναταραχής στην περιοχή «σε μία εποχή στην οποία η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας, είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της».
Ουσιαστικά, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός πόλος σταθερότητας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανατραπεί αυτή η ισορροπία.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Προς την Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε και να τηρήσει πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας. Και στους δανειστές να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την οικονομία. Αντιθέτως να συμβάλουν σε ένα ευρύτερο οικονομικό σχέδιο που ξεκινά από την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η τουρκική κρίση κρύβει ασφαλώς τεράστιους κινδύνους. Όμως, μπορεί να υπάρχουν κι ευκαιρίες, που η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτες.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια