Τέλειωσε ο χρόνος, δεν υπάρχει χρήμα

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι καμιά νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις δεν θα δοθεί, οπότε μένουν ουσιαστικά τέσσερις ημέρες για να θυμηθούν οι «ξεχασιάρηδες» μια βασική ετήσια υποχρέωσή τους.

Αν και κανείς δεν αποκλείει μια ακόμη «ελαστικοποίηση» των προθεσμιών, αφού υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις που δεν έχουν μπει στο σύστημα, το ζητούμενο είναι η ανάλυση ενός φαινομένου που μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει.
Κάθε χρόνο και χειρότερα, αφού πρέπει να θυμηθούμε ότι φέτος το Taxis άνοιξε νωρίτερα από ποτέ και οι πολίτες είχαν πάνω από τέσσερις μήνες για να καταθέσουν τις δηλώσεις τους. Πέρα από τη συνήθη ανάλυση για τους Ελληνες της τελευταίας στιγμής, είναι δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός των φορολογούμενων δεν κάνει δήλωση γιατί φοβάται ακόμη και να αντικρίσει τη «λυπητερή». Σαν να θέλει να... ξορκίσει το κακό, δηλαδή τις επιβαρύνσεις από τους φόρους, σε μια στιγμή που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δυσκολίες.
Κάθε χρόνος που περνά με τους πολίτες σε διαρκή πίεση, με μειώσεις των εισοδημάτων τους και με την αίσθηση ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ, θα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που θα καθυστερούν τις δηλώσεις τους. Ή ακόμη κι αν τις υποβάλουν, στο τέλος θα είναι όλο και περισσότεροι εκείνοι που δεν θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί προ πολλού, με αποτέλεσμα η αποφυγή της εφορίας να είναι φυσιολογική, αλλά να επιδεινώνει την κατάσταση.
Ο φαύλος κύκλος της επιβολής φόρων που οδηγεί σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και σε έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να σπάσει όσες παρατάσεις κι αν δοθούν. Το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος, το πρόβλημα είναι το χρήμα. Και χρήμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που ζουν με εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα, αλλά με τεράστιες υποχρεώσεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια