Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυοι που θα πάνε διακοπές

Οι διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει και μεταξύ όλων πολλές είναι οι εγκυμονούσες που θα εκδράμουν σε διάφορα σημεία της χώρας ή ακόμα και του πλανήτη. Ωστόσο, οι περίοδος του καλοκαιριού είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η πιο επικίνδυνη για πιθανές λοιμώξεις.

Για τον λόγο αυτόν  ο καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και εμβρυομητρικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης κ. Γιώργος Φαρμακίδης μάς αναλύει το τι πρέπει να προσέχουν οι εγκυμονούσες που θέλουν να κάνουν διακοπές και μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα.
Καταρχήν, σύμφωνα με τον κ. Φαρμακίδη, πριν ξεκινήσει για διακοπές μία εγκυμονούσα πρέπει να μιλήσει με τον γυναικολόγο της, ο οποίος θα της δώσει την άδεια να ταξιδέψει αν το επιτρέπουν οι εβδομάδες κύησης στις οποίες βρίσκεται. Επιπλέον, ο γιατρός της είναι αυτός που θα της δώσει άδεια για να κάνει μπάνιο, καθώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η έγκυος δεν επιτρέπεται να κολυμπήσει.

Το ταξίδι των διακοπών
Το δεύτερο σημαντικό σημείο για τις εγκύους είναι το ίδιο το ταξίδι των διακοπών. Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, η έγκυος πρέπει να σταματά κάθε ώρα και να περπατά λίγο, ώστε να αποφύγει την θρόμβωση των κάτω άκρων ενώ, η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι αναγκαία.
Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι τις 36 εβδομάδες, αλλά καλό είναι οι έγκυοι να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους εάν το ταξίδι είναι πάνω από δύο ώρες ή υπερατλαντικό.

Τα μπάνια σε θάλασσα ή σε πισίνα
Ο καθηγητής προτρέπει τις εγκύους να είναι προσεκτικές κατά τη διάρκεια του μπάνιου είτε σε πισίνα, είτε σε θάλασσα. Για παράδειγμα όταν βγαίνουν από το νερό πρέπει να αλλάζουν το βρεγμένο μαγιό με ένα στεγνό για να αποφύγουν τυχόν μυκητιάσεις, λόγω της υγρασίας η οποία δημιουργεί υπόστρωμα μυκήτων.
Επιπροσθέτως, όταν βγαίνουν από τη θάλασσα να κάθονται κάτω από ομπρέλα και να χρησιμοποιούν φυτικά αντηλιακά αν είναι δυνατόν. Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση η οποία δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο ως προς τον κίνδυνο του μελανώματος, αλλά και ως προς τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, όπως λέει ο καθηγητής. Η αφυδάτωση είναι επίσης υπεύθυνη για ουρολοιμώξεις, γι αυτό συνιστάται η λήψη 2-3 λίτρων υγρών (χυμούς, νερό, τσάι) καθημερινά.
Οι εγκυμονούσες καλό θα είναι να επισκέπτονται θάλασσες και πισίνες με καθαρά νερά απαλλαγμένα από τα μικρόβια του έρπητα και από τα χλαμύδια, σημειώνει ο καθηγητής, ενώ, απαγορεύονται τα μακροβούτια, διότι προκαλούν ταχυκαρδία. «Όταν η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται ότι τα πόδια της ζεσταίνονται, τότε το αίμα από την μήτρα πηγαίνει στα άκρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ειδικά πρόωρο τοκετό» τονίζει ο κ. Φαρμακίδης.

Σωστή διατροφή και στις διακοπές
Σημαντικό θέμα είναι αυτό της διατροφής τους, όπως αναφέρει ο καθηγητής, καθώς λόγω των διακοπών παρεκκλίνουν του σωστού διατροφολογίου τους. Τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πλένονται σχολαστικά πριν καταναλωθούν.

Μικροκίνδυνοι υπάρχουν παντού
Επίσης, η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, ειδικά αυτή την εποχή. Γυναίκες, που είναι επιρρεπείς στις μυκητιάσεις (όπως για παράδειγμα, όσες έχουν διαβήτη) καλό θα είναι να καταναλώνουν αρκετό γιαούρτι και να χρησιμοποιούν διάφορα κολπικά υπόθετα με λακτοβάκιλους, που βοηθούν στην αποφυγή των μυκητιάσεων.
Αν νιώσουν κάποια πονάκια σαν της περιόδου, πρέπει να αναπαύονται, να πίνουν πολλά υγρά και να ενημερώσουν τον γιατρό τους.
Σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα ή άλλο έντομο επειδή στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερη η αντίδραση που προκαλείται, πρέπει να είναι κοντά σε Κέντρα Υγείας ή να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.
Κλείνοντας ο καθηγητής συμβουλεύει τις έγκυες, να προτιμούν μέρη για διακοπές όπου υπάρχει νοσοκομείο, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, αν αυτό χρειαστεί.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια