Ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα για να ελέγχει ΕΔ και ΜΙΤ - Διατήρησε τους αρχηγούς των Επιτελείων και δίνει βαρύ οπλισμό στην Αστυνομία

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να καρατομήσει όσους δεν ήταν υπό τον έλεγχο του στην ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων, να τοποθετήσει "δικούς" του αξιωματικούς στην ηγεσία, όπου διατήρησε τους Αρχηγούς και των Επιτελείων και ταυτόχρονα αποφάσισε να εξοπλίσει με βαρύ οπλισμό την Αστυνομία, η οποία παρέμεινε "πιστή" και προχώρησε στις συλλήψεις των στασιαστών.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο ο Ρ.Τ. Ερντογάν επιθυμεί να έχει υπό τον πλήρη έλεγχο του τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Υπηρεσία Πληροφορίων, τη ΜΙΤ. Για αρκετοιύς αυτός ήταν και ο λόγος του πραξικοπήματος. Γνώριζαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος στις κρίσεις θα "καθαρίσει" πολύ κόσμο και επιχείρησαν να τον "καθαρίσουν" πρίν τους "καθαρίσει". Τελικώς, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, νικής βγήκε ο Ερντογαν.

Χθες, σε μία συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YAS), όπου προήδρευσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και είχε διάρκεια πάνω από 5 ώρες, στη σκιά της απόταξης 1.700 στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων με το σκεπτικό ότι συμμετίχαν στο πραξικόπημα αποφασίστηκε η νέα ηγεσία.

Παραμένουν στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, ο Hulusi Akar, όπως επίσης και οι Αρχηγοί ΓΕΣ στρατηγίς Salih Zeki Colak, ΓΕΝ ναύαρχος Recep Bülent Bostanoğlu, ΓΕΑ πτέραρχος Abidin Ünal, Στόλου ναύαρχος Veysel Kösele και οι διοικητές της 3ης Στρατιάς στρατηγός İsmail Serdar Savaş και της Στρατιάς Αιγαίου στρατηγός Abdullah Recep.

"Ξηλώθηκαν" ο Αρχηγός της Στρατο-Χωροφυλακής, της Τακτικής Αεροπορίας, της 1ης και 2ης Στρατιάς και καθήκοντα ανέλαβαν οι, στρατηγός Yaşar Güler, πτέραρχος Hasan KüçükAkyüz, στρατηγός Musa Avsev και στρατηγός İsmail Metin Temel αντίστοιχα.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ενδεχόμενο να θέσει το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και την MIT υπό τον έλεγχο της προεδρίας» είπε ο κοινοβουλευτικός αξιωματούχος.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή απαιτείται η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσει, μετέδωσαν επίσης ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, μεταφέροντας τις δηλώσεις του ίδιου του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Τόσο το Γενικό Επιτελείο όσο και η MIT έδωσαν αναφορά στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το να τεθούν υπό τον έλεγχο του προέδρου θα είναι μια εξέλιξη που θα συμβαδίζει με τις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα νέο σύνταγμα που θα αναγνωρίζει ισχυρή εκτελεστική εξουσία στον πρόεδρο της χώρας.

Σε μια συμβολική κίνηση ισχύος των πολιτικών αρχών, η συνεδρίαση του στρατιωτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας κι όχι στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ, με βαρύ οπλισμό εξοπλίζει την τουρκική αστυνομία ο Ερντογάν έπειτα από την αποτυχημένη αλλά αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως η αστυνομία της Τουρκίας θα παραλάβει σύντομα βαρύ οπλισμό.

«Δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε αν δεν συμβεί κάτι. Άλλωστε και στο παρελθόν έχει δοθεί βαρύς οπλισμός στην αστυνομίας μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας την Πέμπτη σε τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σύστημα που θα μπορεί να σταματά «ανθρώπους κακοπροαίρετους» οι οποίοι «θέλουν να βλάψουν την Τουρκία».



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια