Τοξικές χημικές ουσίες εμπεριέχει ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Ερεθιστικές και καρκινογόνες για τους πνεύμονες


Όλες οι συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος αναδίδουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, τα επίπεδα των οποίων επηρεάζονται άμεσα από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, ο τύπος και η ηλικία της συσκευής, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Science and Technology.

«Οι διαπιστώσεις στις οποίες καταλήξαμε μπορεί να είναι σημαντικές τόσο για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων, όσο και για τους δημόσιους φορείς υγείας που επιθυμούν να μειώσουν τις απειλές για την υγεία των πολιτών» υποστηρίζουν οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου «Lawrence Berkeley» στην Καλιφόρνια.

«Οι υπερασπιστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές τους είναι πολύ χαμηλότερες από των συμβατικών τσιγάρων και άρα είναι προτιμότερο να είναι κανείς ατμιστής αντί καπνιστής. Θα τολμούσα να πω πως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ισχύει, όπως για παράδειγμα για καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν την επιβλαβή συνήθεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ειναι μια υγιεινή επιλογή. Τα συμβατικά τσιγάρα είναι τελείως ανθυγιεινά και τα ηλεκτρονικά είναι ανθυγιεινά» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Χιουγκο Ντεσταϊλλατς.

Σε εργαστηριακά πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η διάσπαση της προπυλενογλυκόλης και της γλυκερίνης (δύο διαλυτικών που εμπεριέχονται στα περισσότερα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων), λόγω θερμοκρασίας, προκαλεί την εκπομπή τοξικών χημικών ουσιών, όπως η ακρολεϊνη, η ακεταλδεΰδη και η φορμαλδεΰδη. Και οι τρεις αυτές ουσίες είναι είτε ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, είτε καρκινογόνες.

«Η κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων σχηματίζονται αυτές οι ουσίες είναι πολύ σημαντική. Ο ένας λόγος είναι για ρυθμιστικούς σκοπούς και ο άλλος κατασκευαστικός, δηλαδή να φτιάξεις πιο ασφαλείς συσκευές ατμίσματος» λέει ο Ντεσταϊλλατς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα επίπεδα των επιβλαβών χημικών ουσιών στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνονταν μεταξύ των πρώτων ρουφιξιών και των τελευταίων, καθώς ζεσταινόταν η συσκευή, και με κάθε χρήση της συσκευής επίσης.

Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια