Μυστικές επαφές Άσαντ - Πούτιν και… Τζων Κέρυ για τη Συρία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Μυστική επίσκεψη στην Μόσχα σύμφωνα με την λιβανέζικη εφημερίδα El Cumhuriya, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασέρ Άσαντ, στις αρχές του Ιουνίου όπου είχε επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν για να συζητήσουν κοινό αμερικανορωσικό σχέδιο για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Συρία.

Όπως αποκαλύπτεται, λίγο πριν από την επίσκεψη στην Μόσχα του προέδρου του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου στις 7 Ιουνίου, είχε πάει στην Μόσχα ο Άσαντ για να συζητήσει με τους Ρώσους αλλά και, εδώ είναι το αποκαλυπτικό και με τους Αμερικανούς, κοινό σχέδιο επίλυσης του Συριακού. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επίσκεψη του Άσαντ στην Μόσχα μετά την έναρξη του εμφύλιου είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2015, με άκρα μυστικότητα

Τού σχέδιο αυτό είχε συζητηθεί στην συνάντηση Τζων Κέρυ και Σεργκέι Λαβρώφ στην Μόσχα διάρκειας 10 ωρών όπως αναφέρεται και στην συνέχεια όπως ήταν συμφωνημένο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Şoygu, πήγε στην Δαμάσκο όπου και παρουσίασε στον Άσαντ τις συμφωνημένες λεπτομέρειες του σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέσα στον Άγουστο θα εντατικοποιηθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εξαρθρωθεί το ισλαμικό κράτος και να υπάρξει κάποιο τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Τα ερώτημα βέβαια είναι το ποια θα είναι η μετέπειτα κατάσταση και πως θα εξελιχτούν οι πολύ ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή, όπως επίσης και ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στις εξελίξεις .


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια