Sponsor

ATHENS WEATHER

Κριθαρότο με καλαμαράκια, σπανάκι και γκρεμολάτα αρωματικών

Υλικά


  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. κατεψυγμένα καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
  • 250 γρ. ριζόνι ή κριθαράκι ψιλό
  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 συσκευασία κόκκινη σάλτσα (400γρ.)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 ζωμό λαχανικών λιωμένο σε 500 γρ. καυτό νερό
  • 1 γεμάτη κ.σ. μαργαρίνη
  • 2 καλές χούφτες σπανάκι καθαρισμένο

Για τη γκρεμολάτα

  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • λίγο αμύγδαλο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση


Σε λίγο ελαιόλαδο που βάζουμε σε μια στενή και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο.
2 λεπτά μετά ρίχνουμε και το σκόρδο. Όταν μαραθούν όλα αυτά ρίχνουμε τα καλαμάρια που τα έχουμε αποψύξει και στραγγίσει από τα νερά τους.
Σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά και μετά ρίχνουμε το κριθαράκι που το σοτάρουμε και αυτό για 2 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε και το κολοκυθάκι.  Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του, προσθέτουμε την κόκκινη σάλτσα, οπότε μετά σιγά σιγά αρχίζουμε και του ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό…
Χαμηλώνουμε δε, πάρα πολύ τη φωτιά. Θα μας πάρει περίπου 10 λεπτά για το μαγείρεμα του μιας και το κριθαράκι είναι ψιλό. Βέβαια το τι κριθαράκι θα βάλουμε εξαρτάται και από το καλαμάρι μας. Αν είναι πολύ μεγάλα και χοντρά τα κομμάτια θα χρειαστούν παραπάνω μαγείρεμα οπότε καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε χοντρό κριθαράκι..
Στο τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, ρίχνουμε τη μαργαρίνη για να χυλώσει καλά καλά το κριθαρότο και ρίχνουμε και τα φύλλα του σπανακιού. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα με λίγη γκρεμολάτα από πάνω και αρκετή δίπλα σε ένα μπολ για να βάζει ο κάθε ένας στο πιάτο του.
Για τη γκρεμολάτα απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κρατάμε σε ένα μπολ. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο σουμάκ από πάνω.

Συμβουλή


Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα για να απογειωθεί η γεύση!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια