«Παράδειγμα» οι έφηβοι για σωστή αντιπολίτευση

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Ακούγοντας χθες στη Βουλή των Εφήβων αυτά τα 300 παιδιά της β΄ λυκείου, θα πρότεινα στη Νέα Δημοκρατία να ξανασκεφτεί την απόφασή της να πει «όχι» στην πρόταση της κυβέρνησης να ψηφίζουν στις εκλογές οι 17άρηδες.

Διότι πραγματικά χθες τα παιδιά αυτά (και χιλιάδες άλλα) έκαναν μάθημα πραγματικής αντιπολίτευσης και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αισθανθεί άβολα και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να εκτεθεί ανεπανόρθωτα με τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματά τους. Και είναι κρίμα που οι περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί απουσίαζαν από τις συνεδριάσεις της Βουλής των Εφήβων, γιατί θα έβλεπαν πώς πραγματικά μπορείς με απλά λόγια να πεις μεγάλες αλήθειες, αλλά κυρίως να εκφράσεις τις αγωνίες μιας ολόκληρης γενιάς· της γενιάς που μεγαλώνει όχι στην Ελλάδα της αφθονίας αλλά στην Ελλάδα των Μνημονίων, των περικοπών και των κλεμμένων ονείρων ενός λαού.

Οι έφηβοι αυτοί αποδείχτηκαν περισσότερο ώριμοι από πολλούς «έμπειρους» βουλευτές και πολιτικούς. Κέρδισαν τις εντυπώσεις γιατί δεν χρησιμοποίησαν ξύλινο λόγο, αλλά λόγια που βγαίνουν από τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους για ένα αύριο που μόνο ευοίωνο δεν διαγράφεται. Γι' αυτό και τα λόγια τους μίλησαν στην ψυχή μας.
Κατέθεσαν τη φρεσκάδα των ιδεών τους, κόντρα σε έναν λόγο, από την άλλη πλευρά, που ήταν φορτισμένος με ιδεοληψίες και «φαντασιακές και θολές εμμονές» τού χθες.

Οι έφηβοι μίλησαν με επιχειρήματα, χωρίς κραυγές και στείρες αντιπαραθέσεις για τα «ψηφαλάκια». Απέδειξαν ότι μπορείς να διεκδικείς χωρίς μόνο να καις και να καταστρέφεις. Ζήτησαν να έχουν σχέση με τις αρχές και τις αξίες που κράτησαν ζωντανό αυτόν τον τόπο αιώνες τώρα. Μίλησαν για πατρίδα, για θρησκεία και για εθνική ταυτότητα. Μίλησαν για ισότητα στη ζωή των ατόμων με ειδικές ικανότητες. Απέδειξαν στην πράξη ότι αυτά τα μυαλά, αυτοί οι νέοι άνθρωποι, που υποστηρίζουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αντέξει εάν δεν έχει ρίζες, πρέπει να μείνουν στον τόπο μας. Τους χρειαζόμαστε και τους το οφείλουμε.

Γι' αυτό και οι ευθύνες όσων κυβερνούν σήμερα ή πρόκειται να κυβερνήσουν αύριο είναι μεγάλες. Και πολύ ορθά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και ελπιδοφόρες τις απόψεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι μικροί «πολιτικοί», δείχνοντας, όπως σημείωσε, «τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούν οι μεγάλοι πολιτικοί». Μακάρι όσα επισήμαναν χθες οι 300 πραγματικοί βουλευτές να αποτελέσουν τον μπούσουλα πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι 300 εκλεγμένοι βουλευτές του Κοινοβουλίου μας. Ωστε να καταλάβουν ότι μόνο με εθνική συνεννόηση σε έναν βασικό κορμό ζητημάτων εφηρμοσμένης πολιτικής θα απαλλάξουν τον τόπο από τους δανειστές και θα μπορέσουν να δώσουν ξανά την ελπίδα σε αυτά τα παιδιά. Στα παιδιά μας...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια