Ανησυχία επιστημόνων: Μεγασεισμός θα μπορούσε να χτυπήσει Ινδία και Μπαγκλαντές

Η τεκτονική δραστηριότητα και η πίεση που συσσωρεύεται κάτω από το Μπαγκλαντές θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα τεράστιο σεισμό επηρεάζοντας πάνω 140 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι το ρήγμα ανάμεσα στις δύο τεκτονικές πλάκες κάτω από το μεγαλύτερο δέλτα ποταμών του κόσμου θα μπορούσε να σπάσει, με αποτέλεσμα εκτεταμένες πλημμύρες και αλλαγές στο ρου των ποταμών που τροφοδοτούν την περιοχή.

Η ομάδα των επιστημόνων εκτιμά ότι η πίεση που συσσωρεύεται για τουλάχιστον 400 χρόνια στην περιοχή, θα μπορούσε να ξεσπάσει με ένα γιγαντιαίο σεισμό ως και 9,0 βαθμών σε μέγεθος κάτω από την μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η ομάδα των γεωφυσικών από τις ΗΠΑ εντόπισε μια περιοχή κάτω από την ινδική υποήπειρο, όπου μία από τις τεκτονικές πλάκες, μετακινείται αργά κάτω από την άλλη – που ονομάζεται ζώνη καταβύθισης.

Παρόμοιες ζώνες καταβύθισης ήταν υπεύθυνες για τους τεράστιους σεισμούς που προκάλεσαν το τσουνάμι το 2004 στον Ινδικό ωκεανό, καθώς και το σεισμό στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας το 2011, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι υπάρχει το όριο μεταξύ των πλακών κάτω από την περιοχή, αλλά θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά στην επιφάνεια και θα μπορούσαν να προκαλέσουν, μικρούς και περιορισμένους σχετικά σεισμούς σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ωστόσο, η ανακάλυψη μιας ζώνης καταβύθισης δείχνει ότι μια περιοχή των πλακών που δεν κινείται συσσωρεύει πίεση και έτσι προειδοποιούν ότι ένας σεισμός θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης και να δώσει μια μικρή τουλάχιστον προειδοποίηση.


«Μερικοί από εμάς είχαμε από καιρό υποψίες για τον κίνδυνο, αλλά δεν είχαμε τα δεδομένα», δήλωσε ο Michael Steckler, ένας γεωφυσικός στο Γεωλογικό Παρατηρητήριο Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια και επικεφαλής της μελέτης. Και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε τα στοιχεία και ένα μοντέλο, και έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος».

«Δεν ξέρουμε σε πόσο καιρό θα γίνει ένας σεισμός, γιατί δεν ξέρουμε πόσο καιρός πέρασε από τον τελευταίο. Δεν μπορούμε να πούμε αν συμβεί τώρα ή σε 500 χρόνια. Αλλά σίγουρα μπορούμε να δούμε την δημιουργία του.»

Ολόκληρη η περιοχή είναι σεισμικά ενεργή, με τη σύγκρουση μιας γιγαντιαίας τεκτονικής πλάκας να σπρώχνει μια άλλη προς βορά με αποτέλεσμα το σχηματισμό των Ιμαλαΐων. Μερικές φορές αυτό το σπρώξιμο προκαλεί σεισμούς, όπως το 2015 στο Νεπάλ που στοίχισε τις ζωές σε 8.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ομάδα, αυτή η τεκτονική πλάκα μπορεί να μετατοπιστεί οριζόντια κατά περίπου 5,5 μέτρα, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατοπιστεί μέχρι και 30 μέτρα, αν η τεκτονική πλάκα συσσωρεύει πίεση περισσότερο από τέσσερις αιώνες.

Μια τέτοια τεράστια μετατόπιση θα προκαλέσει επίσης στο έδαφος να κινηθεί κατακόρυφα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, λέει η μελέτη. Αλλά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι εκτεταμένος σε μεγάλη περιοχή της επιφάνειας, οδηγώντας σε μεγάλες πλημμύρες και αλλάζοντας τον ρου των ποταμών της περιοχής.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Geoscience.

Ηλίας Σιατούνης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια