Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου

Μια πρόσφατη ανασκόπηση παγκόσμιας έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε από το American Institute for Cancer Research (AICR) και το World Cancer Research Fund (WCRF), διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ καθημερινά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.

Συγκεκριμένα, η ανασκόπηση με τίτλο «Diet, Nutrition, Physical Activity and Stomach Cancer» εξέτασε 89 μελέτες που συμπεριελάμβαναν στοιχεία από 17,5 εκατομμύρια ενήλικες, εκ των οποίων οι 77.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του στομάχου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, με κάθε 50 γρ. ημερήσιας κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς καρκίνο του στομάχου μέχρι και 18%. Όπως τόνισαν οι ειδικοί, η κατανάλωση αφορά και προϊόντα που βγαίνουν από την επεξεργασία του κόκκινου κρέατος όπως είναι τα λουκάνικα, τα σαλάμια, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης τις βλαβερές επιπτώσεις της συστηματικής κατανάλωσης αλκοόλ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν η κατανάλωση 3 ή περισσοτέρων αλκοολούχων ποτών ημερησίως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Επισημαίνοντας δε, ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ πιο αυξημένος στους άνδρες και ειδικότερα στους καπνιστές ακόμη και αν έχουν κόψει το κάπνισμα.
Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες εστίασαν στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου από τα άτομα που είναι παχύσαρκα και ειδικά αυτοί που έχουν πολλά κιλά γύρω από το στομάχι τους.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ανώτερου στομάχου αυξάνεται κατά 23% ανά 5 μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα της ανασκόπησης αυτής ο γενικός χειρουργός, εξειδικευμένος στη χειρουργική ογκολογία και προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική Δρ. Εμμανουήλ Ζαχαράκης (Διευθυντής Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού, Κλινική ΙΑΣΩ General στην Αθήνα & Συνεργάτης της Κλινικής Άγ. Λουκάς στη Θεσ/νίκη) - Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Imperial College London επεσήμανε ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου, κατατάσσοντάς τον στην 5η θέση της λίστας των συχνότερα εμφανιζόμενων καρκίνων.
Επίσης, όταν η εμφάνιση σχετίζεται με την παχυσαρκία τότε αφορά ως επί το πλείστον τον δυτικό κόσμο ενώ, όταν  αφορά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού τότε ταλαιπωρεί περισσότερο τους ασιατικούς πληθυσμούς.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ανασκόπησης όπως λέει ο γιατρός, θα βοηθήσει στο να υιοθετήσουν οι λαοί ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ενώ, συμβουλεύει να εντάξουν όλοι στο καθημερινό διαιτολόγιο τους την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς όπως είπε λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας έναντι της νόσου.
Με μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο θα μπορούσαμε όπως τόνισε ο κ. Ζαχαράκης να μειώσουμε μέχρι και 10%-15% τον κίνδυνο εμφάνισης νέων περιστατικών της νόσου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια