Η αρχή του τέλους της γερμανικής Ευρώπης

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν είναι τίποτε άλλο από την αρχή του τέλους της γερμανικής Ευρώπης. Και κάθε άλλο παρά για παράδοξο πρόκειται. Ήταν ζήτημα χρόνου και συγκυρίας το πώς, από πού και πότε η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινούσε.

Τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο διέπραξε το πάγιο στρατηγικό λάθος που κάνει η Γερμανία: υπερτίμησε τον εαυτό της και υποτίμησε όλους τους άλλους. Θέλησε, αμέσως μόλις ένιωσε ισχυρή, να εγκαθιδρύσει μια de facto οικονομική και πολιτική ηγεμονία πνίγοντας οτιδήποτε αντιβαίνει προς τις δικές της θέσεις και εθνικές επιδιώξεις και που απλώς de jure φέρει τη «σφραγίδα» της ΕΕ. Δηλαδή έχτισε ένα μεγάλο ψέμα.

Τώρα θα βρεθεί μπροστά σε μέγα δίλημμα: ή θα πρέπει να υποχωρήσει από τις ηγεμονικές της τάσεις, πράγμα απίθανο, ή θα πρέπει να τις εκδηλώσει ανοιχτά και να οργανώσει την επόμενη ημέρα στη βάση αυτού που πραγματικά επιθυμεί, με όποιους θέλουν να ακολουθήσουν.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η τροχιά συρρίκνωσης είναι πλέον δεδομένη. Ειδικά δε καθώς το Brexit θα πυροδοτήσει και άλλες φυγόκεντρες τάσεις που μπορεί να μην εκφράζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά φουντώνουν στους ευρωπαϊκούς λαούς...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια