Sponsor

ATHENS WEATHER

Το κινεζικό επιστημονικό θαύμα

Ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα


Τη στιγμή που ξεκινούσε το κινεζικό οικονομικό θαύμα, πριν από περίπου 20 χρόνια, η Κίνα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις των χωρών του πλανήτη όπου υπήρχε επιστημονική/τεχνολογική έρευνα και πρόοδος.
 
Σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, στα ποσά που διατίθενται στην έρευνα και στη δημοσίευση επιστημονικών μελετών. To BBC πραγματοποίησε ένα μεγάλο ρεπορτάζ για το κινεζικό... επιστημονικό θαύμα στο οποίο ανάμεσα στα άλλα παρουσιάζονται ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα.

Ο κυνηγός τού Ε.Τ.

Το γιγάντιο τηλεσκόπιο FAST θα αναζητήσει σήματα εξωγήινων

Ξεκίνησε στην Κίνα η κατασκευή του FAST, του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον πλανήτη. Το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου θα έχει διάμετρο 500 μέτρων και κατασκευάζεται σε μια περιοχή όπου δεν θα υπάρχουν παρεμβολές από ραδιοσήματα που παράγονται στη Γη και έτσι οι ερευνητές θα μπορούν να συλλέξουν και να αναλύσουν ακόμη και ασθενή ραδιοσήματα από πολύ μακρινές αποστάσεις του Σύμπαντος.

Σήματα που οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι κάποια εξ αυτών θα προέρχονται από κάποιον προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κατασκευή του FAST θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016 και το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Μεταμόσχευση κερατοειδούς

Ενα ασήμαντο μικρό ψαροχώρι στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη Νότια Κίνα έχει γίνει τον τελευταίο καιρό διάσημο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Στο χωριό εκτρέφονται δύο χιλιάδες χοίροι. Η συγκεκριμένη εκτροφή όμως δεν έχει πρωταρχικό στόχο την εκμετάλλευση των χοίρων ως τροφίμου. Σε κάθε χοίρο που θανατώνεται αφαιρούνται οι κερατοειδείς χιτώνες και αποστέλλονται στο μεγαλύτερο οφθαλμολογικό κέντρο της Κίνας. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Ο κερατοειδής χιτώνας με τον πρόσθιο θάλαμο και τον φακό διαθλούν το φως, με τον κερατοειδή χιτώνα να αποτελεί περίπου τα 2/3 της συνολικής οπτικής ισχύος του ματιού.

Τραυματισμοί ή μολύνσεις στον κερατοειδή μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση. Στην Κίνα του περίπου 1,5 δισ. κατοίκων υπάρχουν περίπου 8 εκατ. τυφλοί, οι μισοί εκ των οποίων έχασαν την όρασή τους εξαιτίας προβλημάτων στον κερατοειδή χιτώνα. Για τους περισσότερους ασθενείς με προβλήματα στον κερατοειδή η μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση. Η έλλειψη μοσχευμάτων οδήγησε την κινεζική κυβέρνηση στο να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα για τη χρήση κερατοειδούς χιτώνα από ζώα. Το ερευνητικό πρόγραμμα «τρέχει» η κινεζική εταιρεία CRMI, η οποία διερευνά μια δεκαετία την πιθανότητα χρήσης κερατοειδούς χιτώνα ζώων ως μοσχεύματος σε ανθρώπους. «Δοκιμάσαμε πολλά είδη ζώων: κατσίκες, σκύλους, χοίρους και αγελάδες. Διαπιστώσαμε ότι τη μεγαλύτερη ομοιότητα με τον ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα έχει αυτός των χοίρων» αναφέρει ο δρ Σάο Τζενγκάνγκ.

Η CRMI έχει στήσει στο χωριό ένα προηγμένο εργαστήριο όπου γίνεται η αφαίρεση και επεξεργασία των κερατοειδών χιτώνων. Η επεξεργασία συνίσταται στο ότι οι επιστήμονες απομακρύνουν οτιδήποτε υπάρχει στον κερατοειδή χιτώνα του ζώου και θα μπορούσε να προκαλέσει απόρριψη από τον οργανισμό του, π.χ. ιούς, βακτήρια κ.ά.

Η εξερεύνηση της αβύσσου


Το βαθυσκάφος Rainbow Fish θα εξερευνήσει τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών

Η εταιρεία Rainbow Fish, την οποία ίδρυσε ο πρύτανης του Ocean University στη Σανγκάη, κατασκευάζει ένα υποβρύχιο ερευνητικό σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στην Τάφρο των Μαριανών. Είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης καθώς φτάνει στα 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανατολικά των Μαριανών νήσων.

Το φυσικό περιβάλλον της Τάφρου των Μαριανών εθεωρείτο παλαιότερα ακατάλληλο για να αναπτυχθούν μορφές ζωής. Μια έρευνα δανών, γερμανών, βρετανών και ιαπώνων επιστημόνων έδειξε ότι μια ποικιλία οργανισμών μπορούν να επιζήσουν στις ακραίες συνθήκες της Τάφρου των Μαριανών. Το 2012 ο διάσημος αμερικανός σκηνοθέτης και λάτρης των επικίνδυνων εξερευνήσεων Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε ολομόναχος με ένα ειδικό βαθυσκάφος στον βυθό της Τάφρου των Μαριανών, όπου όμως δεν εντόπισε ιδιαίτερα ίχνη ζωής.

Διαστημικό σαφάρι

Η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα. Μέσα σε διάστημα δέκα ετών έχει καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών όπου το κινεζικό κράτος δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον στη διαστημική έρευνα. Από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα στόχευσε τη Σελήνη, στην οποία έχει πραγματοποιήσει ήδη αποστολές, με σημαντικότερη την προσεδάφιση ενός ρομποτικού εξερευνητή. Στόχος του προγράμματος είναι να πραγματοποιηθούν ως το 2020 και άλλες αποστολές στο έδαφος της Σελήνης με σκοπό ως το 2015 να έχει δημιουργηθεί στον φυσικό μας δορυφόρο μια βάση.

Τα μυστηριώδη σωματίδια

Το τελευταίο κομμάτι ενός παζλ που βασανίζει εδώ και καιρό τους φυσικούς φαίνεται ότι βρέθηκε στις μετρήσεις του Πειράματος Νετρίνων του Αντιδραστήρα Daya Bay στην Κίνα. Το πείραμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Daya Bay της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ  στην Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες συνεργασίες μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Τσεχίας, Χονγκ Kονγκ, Ρωσίας και Ταϊβάν.

Οι επιστήμονες εγκατέστησαν έξι υπόγειους κυλινδρικούς ανιχνευτές στα γύρω βουνά, εκ των οποίων οι τρεις απέχουν μόλις 500 μέτρα και οι άλλοι τρεις 1.700 μέτρα από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το νετρίνο είναι ένα υποατομικό σωματίδιο που μοιάζει πολύ με το ηλεκτρόνιο αλλά δεν έχει ηλεκτρικό φορτίο, ενώ η μάζα του είναι πολύ μικρή, με πιθανότητα να είναι ακόμη και μηδενική. Τα νετρίνα είναι από τα πλέον άφθονα σωματίδια στο Σύμπαν. Επειδή εμφανίζουν πολύ μικρή αλληλεπίδραση με την ύλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν.

Για πολύ καιρό η επιστήμη θεωρούσε τα νετρίνα μάλλον «αδιάφορα» σωματίδια με μηδενική μάζα και ουδέτερο φορτίο. Πρόσφατα όμως αποδείχθηκε ότι έκρυβαν πολυποίκιλες εκπλήξεις. Ναι μεν το φορτίο τους είναι ουδέτερο αλλά μάλλον διαθέτουν μάζα - έστω και εξαιρετικά μικρή.

Επιπλέον είναι τα μόνα που κυκλοφορούν σε πολλές γεύσεις. Η καθυστερημένη αναγνώριση είναι βέβαια δικαιολογημένη. Τα νετρίνα είναι εξαιρετικά «φευγαλέα» σωματίδια: ταξιδεύουν σε ταχύτητες παρόμοιες με αυτές του φωτός και δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν με τίποτε - υπόκεινται μόνο σε ασθενείς αλληλεπιδράσεις με την ύλη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαπεράσουν τα πάντα, ακόμη και το χέρι σας, ανεμπόδιστα και χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Οι επιστήμονες έχουν διακρίνει προς το παρόν τρεις τύπους τους ή γεύσεις όπως τις αποκαλούν: τα νετρίνα ηλεκτρονίου, τα νετρίνα μιονίου και τα νετρίνα τ. Κατά τη διάρκεια του ιλιγγιωδών ταχυτήτων ταξιδιού τους τα σωματίδια-χαμαιλέοντες φαίνεται ξαφνικά να «εξαφανίζονται». Στην πραγματικότητα, όμως, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές στο πείραμα Daya Bay, απλώς αλλάζουν γεύση: «μετασχηματίζονται» ή υφίστανται ταλαντώσεις μεταπηδώντας από τον έναν τύπο στον άλλον. Η διεθνής ομάδα ερευνητών που εργάζεται εκεί κατόρθωσε να προσδιορίσει την τιμή και της τελευταίας παραμέτρου που απαιτείται για την περιγραφή των ταλαντώσεων των νετρίνων - του τρόπου, δηλαδή, με τον οποίο τα σωματίδια περνούν από τον έναν τύπο στον άλλον ή, όπως λένε οι ειδικοί, αλλάζουν «γεύσεις».

Η εξέλιξη θα επιτρέψει πλέον στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των νετρίνων και των αντινετρίνων και ενδεχομένως να δώσουν απαντήσεις στο μεγάλο μυστήριο της ύπαρξης της ύλης και της αντιύλης στο Σύμπαν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια