Sponsor

ATHENS WEATHER

Προσφυγικό: Ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών στην Ελλάδα

Με επικλήσεις στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων να ασκεί πολιτική και διπλωματία, παρόλο που στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποδειχτεί άκαρπη τακτική, ακόμα και στο φλέγον ζήτημα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, η οποία υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί άμεσα σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας.

Γι’ αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο προειδοποίησε την Τρίτη (23/02/2016) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της εκπροσώπου της Νατάσα Μπερτρό, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας εξαιρετικά δύσκολη. Παράλληλα, σε κοινή τους δήλωση η Κομισιόν και η ολλανδική προεδρία της Ε.Ε, έκαναν σαφή λόγο για κίνδυνο εκδήλωσης ανθρωπιστικής κρίσης ιδίως στην Ελλάδα, καλώντας όλες τις χώρες κατά μήκος της προσφυγικής διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται ότι είναι έτοιμη -και ετοιμάζεται- όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όσο οξύ τρόπο κι αν εκδηλωθεί. Ωστόσο, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ανεπαρκές, σε σχέση με τον μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η χώρα άμεσα.
Από σήμερα (24/02/2016) το πρωί, τίθεται σε λειτουργία το κέντρο υποδοχής στα Διαβατά, στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Ειδομένη, ενώ τρεις ακόμη χώροι ετοιμάζονται σε τοποθεσία έξω από τον Βόλο, η οποία ανήκει στην Εκκλησία, σε παλαιό στρατόπεδο στην Ήπειρο, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ.
Κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, πρόκειται για πρόχειρες μεταφερόμενες εγκαταστάσεις, με σκοπό η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων προς μετεγκατάσταση, καθώς αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε όλα τα κέντρα ανέρχεται σε 13.000 ενώ υπάρχει υποχρέωση για 20.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, υγειονομική περίθαλψη στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στους νέους χώρους, θα παράσχουν σε πρώτη φάση οι αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού, και αργότερα θα ενταχθούν στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει μέχρι στιγμής στην ευθύνη του τα hotspots.
Σε περίπτωση, όμως, που αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα ανθρώπων ξεπεράσει τις «υποχρεώσεις» της χώρας, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέτοιμη, όχι μόνο για τη στέγασή τους, αλλά και για την υγιεινή τους, την περίθαλψή τους, τη διατροφή τους και την καταγραφή τους. Ο ρυθμός άλλωστε με τον οποίο καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά και προσπαθούν να μεταβούν με όποιο τρόπο, ακόμα και περπατώντας, στα σύνορα με τα Σκόπια, μαρτυρά ότι η ανθρωπιστική κρίση δεν περιμένει, με τη Σύνοδο της 6ης Μαρτίου, να είναι πολύ μακρινή, για να παίξει η ελληνική κυβέρνηση ακόμα και το χαρτί του βέτο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια