Που το πάνε το καράβι οι πολιτικές δυνάμεις;

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Καταλαβαίνουμε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει με τα μούτρα στην ανάγνωση οικονομικών βιβλίων και μαγικών συνταγών. Το πώς τα έχουν πάει στην ανάγνωση και πόσα έχουν καταλάβει φαίνεται εν πολλοίς από το αποτέλεσμα στην οικονομική διαχείριση που μας έφτασε αισίως στο τρίτο Μνημόνιο.

Να μου επιτρέψουν, όμως, να τους προτείνω κάτι, μια και τους βλέπω να αγνοούν μια ρήση που κατά καιρούς την επαναλαμβάνουν άπαντες, αλλά χωρίς να την εφαρμόζουν στην πράξη. Λέει αυτή η πολυπαιγμένη ατάκα που κολλάει παντού: «Λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να πεθάνει». Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι απορροφημένοι από το βαρύ πρόγραμμά τους αρχηγοί να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα. Να ξεκλέψουν λίγο χρόνο και να διαβάσουν κανένα βιβλίο ελληνικής Ιστορίας και συγκεκριμένα δύο περιόδους της: Αυτή του «Μαύρου '97», που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επιτήρησης για 55 χρόνια (από το 1897 έως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), και την περίοδο του εθνικού διχασμού, από την οποία, δυστυχώς, ακόμη να βγούμε.

Ας μελετήσουν αυτήν την περίοδο και θα καταλάβουν πολλά. Και κυρίως τι πρέπει να αποφύγουν για να μη βιώσει εκ νέου ο τόπος μια μεγάλη τραγωδία. Οι τότε ηγέτες έβλεπαν μπροστά τους μόνο την εξουσία αφορίζοντας τους πάντες και οδηγώντας τους εαυτούς τους -αλλά κυρίως την πατρίδα- στον γκρεμό. Και εκείνοι ήταν γεμάτοι από καλές προσθέσεις και εκείνοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα, αλλά έπασχαν από ομφαλοσκοπισμό. Πίστευαν ότι ήταν το κέντρο του σύμπαντος, όταν δεν ήταν παρά μόνο ένα «φωτεινό σημαδάκι» σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος μεγάλα φώτα, τα οποία απειλούν να σβήσουν το δικό μας.
Γι' αυτό καλό θα είναι, επιμένουμε, να στρωθούν για λίγο στο διάβασμα. Οσα είδαμε στις δύο αναμετρήσεις στη Βουλή δεν μας έπεισαν ότι έχουν καταλάβει πού βρισκόμαστε.

Αναζητώντας άπαντες την... ατάκα για να παίξουν στα κανάλια, έδειξαν ότι ζουν στον δικό τους κόσμο, την ώρα που η κοινωνία αγωνιά, η οικονομία στενάζει, οι... αγρότες φυλάττουν Θερμοπύλες και οι δανειστές ετοιμάζονται να μας πάρουν ό,τι έχει απομείνει.
Το μπλακάουτ της Πέμπτης θα μοιάζει με ανέκδοτο μπροστά στο πολυεπίπεδο και πολλαπλό μπλακάουτ που μας ετοιμάζουν θεσμοί, δανειστές και εταίροι. Γι' αυτό λέμε, ας αρπάξουν άπαντες και κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την ευκαιρία να συνεννοηθούν προτού χτυπήσει το καμπανάκι για τον τελευταίο γύρο, που δεν αποκλείεται να είναι και νοκ άουτ για την πατρίδα και τους κατοίκους της.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια