Ζητείται ο τρίτος δρόμος του Μνημονίου

Γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη

Τον – όχι αναίμακτο – τρίτο δρόμο του Μνημονίου αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας «ταξική ρήτρα» στη διαχείριση των μεγάλων εκκρεμοτήτων και κοινωνικών προκλήσεων που πρέπει να κλείσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

«Έχουμε σχέδιο με ταξικό πρόσημο», δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει κλείσιμο του ασφαλιστικού έως τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, τελική λύση στο – εύφλεκτο – θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων έως τα τέλη Φεβρουαρίου κι, αμέσως μετά, ολοκλήρωση της αξιολόγησης και άνοιγμα του κεφαλαίου του χρέους.

Στρατηγικός και μείζον στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η λύση στο θέμα του χρέους μέσα στο 2016 – μια λύση που, όπως επίσης ο ίδιος περιέγραψε, την θεωρεί ως το «διαβατήριο» για την επιστροφή στις αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάταξη της οικονομίας μέσα από την «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας».

Μύχιος πόθος, δε, της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από την χρηματοδότηση και την εποπτεία των δανειστών, εξ' ου και η πάσει δυνάμει προσπάθεια για έξοδο και ουσιαστική επιστροφή στις αγορές εντός του 2016.

«Να βγούμε απ’ το Μνημόνιο νωρίτερα»

«Εμείς δεν μιλάμε για success story γιατί σεβόμαστε τα όσα περνούν οι πολίτες, μιλάμε για υπέρβαση. Κι εάν πετύχουμε αυτή την υπέρβαση, μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο νωρίτερα από την τριετία», έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος.

Πρόκειται, ωστόσο, για ιδανικό σενάριο, με δεδομένη τόσο την εξαιρετικά δύσκολη και αμφίρροπη μάχη του ασφαλιστικού που βρίσκεται μπροστά, όσο και την πολιτική μοναξιά με την οποία δείχνει καταδικασμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση στο ναρκοπέδιο του επόμενου τριμήνου. Το κλείσιμο της λίστας των 13 προαπαιτούμενων που, πλην απροόπτου, θα ψηφιστούν την Τρίτη στη Βουλή, δίνει ένα μικρό χρονικό περιθώριο ανάσας και ανασύνταξης. Την πρώτη όμως κιόλας εβδομάδα του Γενάρη οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν και η κυβέρνηση καλείται να προασπίσει την, «εθνική» όπως την χαρακτηρίζει, κόκκινη γραμμή της προστασίας τουλάχιστον των κύριων συντάξεων.

Οι συγκρούσεις και οι «τακτικοί ελιγμοί»

Ενώπιον αυτής της πρόκλησης ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει και πάλι γραμμή «τρίτου δρόμου»: «Ναι στις στοχευμένες συγκρούσεις, ναι και στους ελιγμούς τακτικής» ήταν το, εύγλωττο στίγμα που έδωσε χθες επαναβεβαιώνοντας την στροφή της αριστερής διακυβέρνησης στον ρεαλισμό.

«Είναι προφανές ότι ούτε η τυφλή σύγκρουση, ούτε η επιστροφή στην αντιπολίτευση, ούτε η οικειοθελής αποχώρησης από τις κυβερνητικές ευθύνες συνιστά αριστερή στρατηγική» έγραψε επίσης στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες και οι αιχμές τους προς τους αποστασιοποιημένους του ΣΥΡΙΖΑ όταν, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, κάλεσε το κόμμα «να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας».

Η συσπείρωση και συστράτευση τόσο των κομματικών όσο και των κοινοβουλευτικών δυνάμεων θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα μέσα από πιο πυκνές επαφές με βουλευτές και στελέχη, ενώ το έτερο όπλο που επιστρατεύει είναι εκείνο του «παράλληλου προγράμματος» και του «ταξικού προσήμου».

Το «ταξικό πρόσημο»

Επιχειρώντας να διατηρήσει την εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην εφαρμογή του Μνημονίου και την αριστερή της ταυτότητα, η κυβέρνηση θα φέρει μπροστά το επόμενο διάστημα μέτρα κοινωνικού προσανατολισμού και προοδευτικής κατεύθυνσης – από το Σύμφωνο Συμβίωσης και τις εργασιακές σχέσεις έως νέες ρυθμίσεις ανακούφισης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στην ίδια τακτική εντάσσεται και η κλιμάκωση των «στοχευμένων συγκρούσεων» είτε με την διαπλοκή, είτε με τους ακραίους της Ευρώπης. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε εκ νέου χθες και τα δύο αυτά μέτωπα, φωτογραφίζοντας τον άξονα Σόιμπλε και την, εκ του πλαγίου, επιστροφή της απειλής του Grexit.

«Ακραίοι κύκλοι θέλουν να αξιοποιήσουν την αποσταθεροποίηση (που εκπορεύεται από την τρομοκρατία και το προσφυγικό – για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους, στους οποίους εντάσσουν και την δήθεν έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν», είπε.

Νέες συγκρούσεις προανήγγειλε και στο εγχώριο μέτωπο λέγοντας ότι «η μεγάλη μάχη με την ολιγαρχία και την διαπλοκή είναι ακόμη μπροστά μας» - μια μάχη, την επόμενη πράξη της οποίας προσδιόρισε με ακρίβεια ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Όπως ανακοίνωσε στην Κεντρική Επιτροπή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αλλάξει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού, εάν η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετάσχει τελικά στον ορισμό του νέου Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Το επόμενο τρίμηνο θα δείξει εάν αρκούν όλα αυτά για να περάσει με όρους κοινωνικής, και πολιτικής, ανακωχής το βαρύ μνημονιακό πακέτο των φορολογικών και ασφαλιστικών ανατροπών. Έως τότε όμως, η κυβέρνηση θα κληθεί να προασπίσει το αριστερό και «ταξικό πρόσημο» που επαγγέλθηκε ο πρωθυπουργός και σε άλλα πεδία, πλην του οικονομικού.

Κάτι που, για παράδειγμα, σε καμία περίπτωση δεν έπραξε στην αστυνομική επιχείρηση της Ειδομένης με την εκδίωξη και τις προσαγωγές των δημοσιογράφων…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια