Ανάδειξη νέων εστιών κυβερνοεγκλήματος το 2016

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην ανάδειξη νέων εστιών εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο κρούουν ειδικοί της Symantec, προβαίνοντας σε προβλέψεις για απειλές που ελλοχεύουν το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, η εταιρεία υποστηρίζει ότι κομβική πηγή για τη δημιουργία νέων απειλών στο Διαδίκτυο θα αποτελέσει το IoT (Internet of Things), για το οποίο μάλιστα διαπιστώνει ότι χωρίς ενσωματωμένη ασφάλεια από κατασκευής του, θα εξακολουθήσει να είναι ευάλωτο.
Όπως επισημαίνει η Symantec, οι κακόβουλοι εισβολείς δράττονται των ευκαιριών, που προκύπτουν για επιθέσεις εναντίων συσκευών IoT, καθώς οι συνδεδεμένες και δικτυωμένες συσκευές αυξάνονται συνεχώς.
Αν και ο αριθμός των εφαρμογών παραμένει ακόμη σχετικά μικρός, με αποτέλεσμα να μην αναμένονται μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στους καταναλωτές στον τομέα, θεωρείται ότι θα υπάρξουν περιστασιακές μικρότερες εστίες και όσοι υιοθετήσουν τις πρώτες εφαρμογές θα πρέπει είναι προσεκτικοί, σημειώνεται σχετικά.
Οι ειδικοί της Symantec αναμένουν ότι οι επιθέσεις ad-clicking και ransomware θα είναι από τους πρώτους τύπους επιθέσεων του πραγματικού αντίκτυπου της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο για συσκευές IoT.
«Οι επιθέσεις σε συνδεδεμένες ιατρικές συσκευές ή αυτοκίνητα, διατρέχουν μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια και αυτό ίσως σημαίνει ότι θα πρέπει να οριστούν κανονισμοί και όροι.
Τα πιστοποιητικά καθώς και το code signing θα διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των συσκευών IoT αλλά καθώς προχωράμε, η ασφάλεια θα πρέπει να ενσωματώνεται από το στάδιο ακόμη του σχεδιασμού των συσκευών IoT» σημειώνεται στην έκθεση.
Στη διασυνδεδεμένη βιομηχανία προβλέπεται τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και μεγάλος όγκος επιθέσεων, γεγονός που συνεπάγεται ότι πολλές εταιρείες θα πρέπει να θωρακιστούν κατάλληλα.
Ακόμη, όσον αφορά την τακτική των επιτιθέμενων η Symantec σχολιάζει ότι οι επιθέσεις σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις θα γίνουν ακόμη πιο στοχευμένες, λόγω του αυξανόμενου επαγγελματισμού των ομάδων hacking.
Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και να έχουν τον έλεγχο της ασφαλείας, οι επιθέσεις θα σχεδιάζονται πλέον ανάλογα με το σκοπό που θα θέλουν να επιτελέσουν. Επίσης, αναμένεται να γίνουν πιο συχνές οι απάτες/ επιθέσεις με σκοπό τον εκβιασμό.

naftemporiki.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια