Από το Twitter στο Telegram: H εφαρμογή που προτιμά τώρα το Ισλαμικό Κράτος για την προπαγάνδα του

Το Twitter ήταν μέχρι πρότινος η «εφαρμογή επιλογής» για τη διανομή προπαγανδιστικού υλικού από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, φαίνεται να αλλάζει, καθώς πολλοί από τους λογαριασμούς έχουν κλείσει/μπλοκαριστεί, με τους τζιχαντιστές να φαίνονται τώρα να προτιμούν το Telegram: μια εφαρμογή για φορητές συσκευές που έχει ως αντικείμενο το «ασφαλές» messaging.
Ειδικότερα, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις φαίνονται να εκμεταλλεύονται μια νέα λειτουργία που προστέθηκε πρόσφατα, η οποία επιτρέπει τη μετάδοση ενός μηνύματος σε μεγάλο (απεριόριστο) αριθμό μελών, μέσω του «καναλιού» του χρήστη.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά το λανσάρισμα του συγκεκριμένου εργαλείου (Channels), μέλη του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να «διαφημίζουν» το κανάλι τους, Nashir (Διανομέας), που έχει συγκεντρώσει ήδη 4.500 «συνδρομητές».
Όπως παρατηρήθηκε, υλικό το οποίο έχει ανεβεί σε λογαριασμούς στο Twitter πολύ συχνά έχει εμφανιστεί αρχικά στο Telegram.
To Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως ελπίζει ότι το Telegram (εδρεύει στο Βερολίνο) θα αποδειχθεί πιο «ασφαλές» για τη δραστηριότητά του από ό,τι το Twitter, όπου η παρουσία του δέχεται έντονο «πόλεμο».
Ωστόσο, από πλευράς του το Telegram υποτίθεται πως «κατεβάζει» επίσης παράνομο υλικό, περιλαμβανομένων δημοσιεύσεων που σχετίζονται με την οργάνωση- η οποία στο παρελθόν είχε πειραματιστεί και με άλλες, λιγότερο γνωστές πλατφόρμες (Diaspora, Vkontakte), από τις οποίες «εξορίστηκε» επίσης.
Έκτοτε, το Twitter παραμένει πρώτο στην προτίμηση των τζιχαντιστών, αν και είναι σε εξέλιξη ένα αέναο «κυνηγητό» με τους διαχειριστές του Twitter.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια