Η απόσταση και ο ρυθμός μετάδοσης καθυστερεί την έλευση των δεδομένων του New Horizons
Πριν από λίγες μέρες ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Μπράιαν Κοξ με βάση τα δεδομένα που έχει στείλει το σκάφος New Horizons που εξερεύνησε το σύστημα του Πλούτωνα υποστήριξε ότι ο παγωμένος πλανήτης νάνος ίσως κρύβει στο εσωτερικό του ζεστούς ωκεανούς στους οποίους είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής.
Ο Κοξ είχε αναφέρει ότι μέχρι στιγμής στη Γη έχει φτάσει μόλις το 5% των δεδομένων που κατέγραψε το New Horizons από τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του. Η NASA με ανακοίνωση της αποκαλύπτει ότι το σύνολο των δεδομένων που έχει καταγράψει το σκάφος θα φτάσουν στο κέντρο ελέγχου της αποστολής σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.
Η μετάδοση
Οπως αναφέρει η NASA το σκάφος μεταδίδει περίπου 1-4 kb δεδομένων ανά δευτερόλεπτο. Παρά το γεγονός ότι τα σήματα αυτά κινούνται με την ταχύτητα του φωτός το μικρό μέγεθος δεδομένων του κάθε σήματος σε συνδυασμό με την απόσταση των περίπου 5 δισ. χλμ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή από τη Γη κάνουν εξαιρετικά χρονοβόρο την μετάδοση των δεδομένων.
Μάλιστα οι επιτελείς της αποστολής αναφέρουν ότι κρίσιμα δεδομένα (ατμοσφαιρικά, γεωλογικά κ.α) καθώς και οι λεπτομερείς, υψηλής ανάλυσης εικόνες που έχει καταγράψει το New Horizons δεν έχουν ακόμη φθάσει. Με δεδομένο ότι το μόλις 5% των δεδομένων που έχουν φθάσει στη Γη έχει αποκαλύψει άκρως ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά σε ορισμένες περιπτώσεις πράγματα για τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του οι επιστήμονες αλλά και οι φίλοι του Διαστήματος αναμένουν με ενθουσιασμό και αγωνία τα υπόλοιπα δεδομένα. Η NASA εκτιμά ότι η αποστολή των δεδομένων θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016 και αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι από την επόμενη Παρασκευή στον δικτυακό τόπο της αποστολής θα δημοσιεύει κάποια νέα εικόνα από αυτές που κατέγραψε στο επικό ταξίδι του το New Horizons.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια