Αγριεύει το πράγμα …Ρωσική επέμβαση στη Συρία εν όψει

Ρώσοι πιλότοι μαχητικών και ελικοπτέρων αναμένεται να φτάσουν στην Συρία, τις επόμενες ημέρες και να αναλάβουν δράση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των αντικαθεστωτικών, όπως αναφέρει ισραηλινό μέσο (ynetnews).

Σύμφωνα με Δυτικούς διπλωμάτες ρωσικό εκστρατευτικό σώμα βρίσκεται ήδη στην Συρία και αναπτύσσεται, κοντά στη Δαμασκό, σε περιοχή ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του Άσαντ. Τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες Ρώσων στρατιωτικών θα έχουν αναπτυχθεί στην Συρία, ως σύμβουλοι, εκπαιδευτές, προσωπικό υποστήριξης, τεχνικοί, καθώς επίσης, πιλότοι και χειριστές αντιαεροπορικών, αναφέρει ισραηλινό μέσο.

Δυτικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ρωσία έχει ξεκινήσει, σχετικές με την Συρία, διαπραγματεύσεις και με το Ιράν, εν γνώσει των ΗΠΑ. Ήδη Ρώσοι και Ιρανοί έχουν αρχίσει να επανεξοπλίζουν τον Συριακό Στρατό. Ο Ιρανός επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Quds, υποστράτηγος Σολεϊμανί, επισκέφτηκε τη Μόσχα, για συνομιλίες επί του προκειμένου.

Οι δύο χώρες φαίνεται πως έχουν αποφασίσει τη διατήρηση του Άσαντ στην εξουσία, ώστε η Συρία να αποτελέσει ανάχωμα στην τζιχαντιστική εξάπλωση που απειλεί και τις πρώην σοβιετικές, μουσουλμανικές δημοκρατίες. Φαίνεται, τέλος, πως η Ρωσία έχει διαβεβαιώσει το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής, ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει την παραμικρή, εναντίον τους, επιθετική ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εξελίξεις συνιστούν σοβαρότατη κλιμάκωση, δεν έχουν τη συναίνεση των ΗΠΑ, τις οποίες είναι προφανές ότι επιχειρούν να πειθαναγκάσουν, μαζί με τους συμμάχους τους, να αποδεχθούν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα.

Το δεύτερο σοβαρό θέμα, είναι το αν και κατά πόσον αυτή είναι η «ανθρωπιστική βοήθεια» που επιθυμεί η Μόσχα να διέλθει από τον ελληνικό εναέριο χώρο, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει ένα σαφέστατο αδιέξοδο, εάν υποτεθεί πως λόγοι αφέλειας οδήγησαν στην αποδοχή του ρωσικού αιτήματος, που φέρνει την Αθήνα σε ευθεία σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι εάν στην Ελλάδα καταλογιστεί διέλευση ρωσικού στρατιωτικού υλικού και μέσων, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και θα γίνουν αισθητές σύντομα, τη στιγμή που Ελληνοαμερικανοί είχαν πετύχει τη σύγκληση σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για την Ελλάδα, όπου φέρονται να λήφθηκαν – καταρχήν – αποφάσεις συνδρομής, οι οποίες προφανώς θα παραπεμφθούν στις… αμερικανικές καλένδες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια