Sponsor

ATHENS WEATHER

Μητέρα των μαχών το Ασφαλιστικό


Καμιά μείωση συντάξεων, μεταρρύθμιση με ενοποιήσεις Ταμείων και σταδιακός περιορισμός των πρόωρων το σχέδιο της κυβέρνησης.


του Ανδρέα Πετρόπουλου

Το χάσμα στο Ασφαλιστικό στοιχειώνει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές - εταίρους, καθώς η πρόταση της "θεσμών" οδηγεί ευθέως και άμεσα σε μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, αλλά και σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς προβλέπει κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων από τον Ιούλιο του 2015.

Συνολικά οι δανειστές ζητούν μέτρα περικοπών στο Ασφαλιστικό που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ στη διετία 2015 - 2016, ενώ από το νέο χρόνο ζητούν σταδιακά μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών κάτι που αν υιοθετηθεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις όπως προβλέπει ο αρχικός μνημονιακός νόμος (Ν. Λοβέρδου - Κουτρουμάνη 3863/2010).
Η πρόταση της κυβέρνησης που κατατέθηκε στους θεσμούς για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει μέτρα αναδιοργάνωσης του Ασφαλιστικού χωρίς μείωσης των συντάξιμων αποδοχών. Ετσι προβλέπεται αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για την επόμενη διετία. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει μέτρα σταδιακού περιορισμού των πρόωρων συντάξεων από το 2016 μέχρι το 2022.
Αναλυτικά, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση έναρξη διαλόγου και παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης, η οποία έχει ολοκληρωθεί (υπό την εποπτεία του Σ. Ρομπόλη) και αφορά την εξέλιξη των μεγεθών του Ασφαλιστικού μέχρι το 2050. Επίσης προβλέπει συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων (λειτουργικές ενοποιήσεις) που θα οδηγήσουν σε τρία ασφαλιστικά ταμεία: ΙΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ.
Με δεδομένη τη θέση για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι το 2017, αλλά και "πάγωμα" των μειώσεων των κύριων συντάξεων που υπαγόρευε η μνημονιακή ρύθμιση των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη από 1.1.2015, η πρόταση προβλέπει σταδιακό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Συγκεκριμένα προβλέπει πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον των 6 που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62ο έτος ηλικίας, ενώ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά κατά ένα 6μηνο κάθε έτος από το 2016 έως το 2022 για όσους κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων προκειμένου να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62.

Η πρόταση των δανειστών
Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όλους χωρίς εξαιρέσεις από τον Ιούλιο του 2015 εφαρμογή της ρήτρας στις επικουρικές και κατάργηση του ΕΚΑΣ ζητούν οι δανειστές.
Αναλυτικά οι προτάσεις τους:
• Ενταξη στο ΕΤΕΑ όλων των υπόλοιπων επικουρικών ταμείων (και των ενστόλων).
• Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά, κανένα επικουρικό ταμείο να μη χρηματοδοτείται από το Δημόσιο.
• Κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2016.
• «Πάγωμα» όλων των συντάξεων έως το 2021.
• Ολοι όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Ιούλιο του 2015 και μετά θα λαμβάνουν τη βασική και αναλογική σύνταξη, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
• Αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση σε όλους τους συνταξιούχους από 4% σε 6% και επέκτασή της και στις επικουρικές συντάξεις.
• Σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος απαλλαγών και εναρμόνιση των εισφορών για όλα τα Ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ.
Βέβαια, καθώς ο στόχος είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, και το 2016, οι θεσμοί δεν μένουν στα παραπάνω και ζητούν επιπλέον μέτρα, που θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο του 2015 και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2016.
Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται:
• Μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών και παροχών, ήτοι μείωση των συντάξεων καθώς θεωρείται ότι κυρίως στις κατώτατες συντάξεις, οι εισφορές που καταβλήθηκαν είναι αναντίστοιχες με το ύψος της σύνταξης.
• Υπολογισμός των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πραγματικό εισόδημα.
• Αναθεώρηση όλων των διαφορετικών συστημάτων βασικής και αναλογικής σύνταξης, δίνοντας μεταξύ άλλων και κίνητρα παραμονής στην εργασία.
• Δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης εσόδων και πληρωμής παροχών.
• Κατάργηση κοινωνικών πόρων και αντικατάστασή τους είτε με μείωση συντάξεων είτε με αύξηση εισφορών.
• Αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό μέτρων, περικοπών και αλλαγών (που δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία καθώς έχουν ξανατεθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις) οι ελληνικές προτάσεις για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016, σταδιακά και με εξαιρέσεις, φαντάζουν με...ασφαλιστική όαση.

newsbomb.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια