Η χαμένη αντιπολίτευση


Γράφει ο Νίκος Μελέτης
Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει αυτή την περίοδο η αντιπολίτευση είναι να μην εύχεται και προσεύχεται να υπάρξει συμφωνία. Χαμένη, να μένει στις κακότητες και να παρακολουθεί σχεδόν με ικανοποίηση τις επικίνδυνες ακροβασίες της κυβέρνησης, σαν να προσδοκά τα δεινά που θα επέλθουν και θα αποδείξουν την ορθότητα της κριτικής της.

Κανείς δεν είχε απαίτηση τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η αντιπολίτευση να έχει βρει τον βηματισμό της. Και όταν μιλάμε για αντιπολίτευση, δεν αναφερόμαστε στο νεότευκτο Ποτάμι, που ακολουθεί τον δικό του πιο καθαρό δρόμο, και το ΚΚΕ που έχει «διαχρονικές» θέσεις, ούτε στη ΧΑ που δεν συμπεριλαμβάνεται, τουλάχιστον με τα δικά μας κριτήρια (και όχι εκείνα της Ζωής Κ.), στο δημοκρατικό τόξο.
Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις επίκαιρες και εύστοχες δηλώσεις του Β. Βενιζέλου, δεν μπορεί να έχει διακριτές και ευρύτερες του εκλογικού μεγέθους του παρεμβάσεις και έχει απορροφηθεί τώρα στην επίπονη και τραυματική διαδικασία συνεδρίου και πιθανόν εκλογής νέου προέδρου. Η ΝΔ δεν αναζητεί ακόμη (επισήμως) αρχηγό, αλλά όλη η παράταξη περπατά και αναπνέει στη σκιά της διαδικασίας που στο παρασκήνιο «ψήνεται». Και διατρέχει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο: αναζητώντας η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς αντιπολιτευτικό λόγο, δεν μπορεί να καλούν την κυβέρνηση να αποδεχτεί αμαχητί οτιδήποτε της προτείνουν.
Ετσι μειώνουν τη δική τους διακυβέρνηση, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση ότι αυτή ήταν η τακτική που ακολούθησαν: του «ναι» σε όλα. Τώρα πλέον, είτε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να φτάσει σε συμφωνία με καταστροφικά αποτελέσματα, είτε η συμφωνία που θα υποχρεωθεί να υπογράψει θα είναι αρκετά χειρότερη από όσα δεν μπορούσε να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς, αντί να κάνουν τον «άγγελο» κακών ειδήσεων, οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ακόμη κι αν προβλέπουν την κατάληξη. Ετσι μόνο μπορούν να συμβάλουν στη σωτηρία της χώρας, αλλά και πολιτικό κεφάλαιο θα εξοικονομήσουν για τη στιγμή που θα είναι ορατά τα αποτελέσματα της «περήφανης» διαπραγμάτευσης. Οταν θα μπορούν τουλάχιστον να ισχυριστούν ότι έκαναν το πατριωτικό καθήκον τους.
Γιατί αλλιώς η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να είναι χαμένη...

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια