Οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα ένα Grexit από τις παραχωρήσεις που ζητά η Ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ο Larry Fink ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου οργανισμού διαχείρισης κεφαλαίων, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad.
«Μια ελληνική αποχώρηση από την Ευρωζώνη είναι μακράν λιγότερο καταστροφική από τις παραχωρήσεις που μπορεί να ζητηθούν και από άλλες χώρες» ξεκαθαρίζει Larry Fink ο οποίος θεωρεί «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να ανατρέψει τις προηγούμενες συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις.
«Εάν η Ευρώπη συνθηκολογήσει, στη συνέχεια οι Podemos στην Ισπανία θα απαιτήσουν τις ίδιες παραχωρήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να επιβιώσει» συνεχίζει ο ιδιοκτήτης της Blackrock.
Αποφασιστική Ευρώπη
Οι δηλώσεις του Fink αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος δίνουν ώθηση τους σκληροπυρηνικούς της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες. Οι οποίοι δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την ουσία των συμφωνιών που έχουν συναφθεί από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε αντάλλαγμα για το δάνειο δισεκατομμυρίων που έλαβε η χώρα. Το επιχείρημα του διευθύνοντα συμβούλου της BlackRock ωστόσο είναι ότι «ένα Grexit μπορεί να τεθεί υπό διαχείριση και ως επενδυτής θα ένιωθα ασφαλής από μια αποφασιστική Ευρώπη» καταλήγοντας ότι «οι συμφωνίες μεταξύ των χωρών και των θεσμικών οργάνων τουλάχιστον ακόμα αξίζουν κάτι».
Περιορισμένος κίνδυνος αναταράξεων
Ο Fink ωστόσο προειδοποιεί με πάθος για τους κινδύνους των παραχωρήσεων στις Ελληνικές απαιτήσεις συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου μεταφέροντας τν βεβαιότητα του ιδιοκτήτη της Blackrock για το γεγονός ότι «η κατάσταση έχει αλλάξει στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πριν από λίγα χρόνια ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους κατείχαν ιδιώτες, ενώ πλέον σήμερα το κατέχουν δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ οι οποίοι θα έχουν πρόβλημα από ένα Grexit». Στις αγορές καταλήγει ο Fink «το πολύ – πολύ να υπάρξουν μία ή δύο ταραχώδεις ημέρες».
enikonomia.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια