Γενικό μπλακ άουτ σε 44 περιοχές στην Τουρκία: Ο Νταβούτογλου μιλά και για τρομοκρατία


Μια διακοπή της ηλεκτροδότησης χωρίς προηγούμενο εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια πλήττει σήμερα 24 πόλεις της Τουρκία, ενώ προβλήματα καταγράφονται σε συνολικά 44 περιοχές.
Γενικό μπλακ άουτ έχει σημειωθεί ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η διακοπή ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, αλλά πρόσθεσε πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα«, απαντώντας σε δημοσιογράφο ο οποίος τον ερώτησε για το ενδεχόμενο να πρόκειται για «τρομοκρατική» επίθεση ή κυβερνοεπίθεση.
Ένας πυρήνας κρίσης δημιουργήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης (Teas), η διακοπή σημειώθηκε στις 10:36 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
«Μια πτώση του ηλεκτρικού συστήματος σημειώθηκε στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, εξηγώντας πως η ηλεκτροδότηση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά σε ορισμένες περιφέρειες της Άγκυρας.
«ναζητούμε τις αιτίες αυτής της βλάβης (...) επιχειρούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για τεχνική βλάβη ή για μια ηλεκτρονική επίθεση», πρόσθεσε ο Γιλντίζ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Το μετρό της Κωνσταντινούπολης και η σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική όχθη της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας εκκενώθηκαν, έγινε γνωστό από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ όλα τα ΜΜΕ σταθερής τροχιάς σήκωσαν χειρόφρενο. Συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και άλλες πολλές έχουν νεκρώσει, ενώ έχουν προκληθεί τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς σχεδόν όλοι οι σηματοδότες στις πόλεις αυτές δεν λειτουργούν.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν σε 24 ή 26 από τις 81 επαρχίες της χώρας, πλήττοντας κυρίως την Τραπεζούντα (βορειοανατολικά), το Αϊδίνι (δυτικά), την Αττάλεια (νότια), τη Σμύρνη (δυτικά), το Ιζμίτ (βορειοδυτικά) καθώς και την Προύσα (βορειοδυτικά).
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV, το οποίο επικαλείται την εταιρεία Teas, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε το μεσημέρι στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία) και το Ερζερούμ (βορειοανατολικά). Μέχρι και τις 13.15 είχε αποκατασταθεί μόλις το 15% της ηλεκτροδότησης.

O χάρτης με τις πόλεις που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

iefimerida.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια