Φορέας καρκινικών μεταλλάξεων ένας στους πέντε μεσήλικες


Νέα μελέτη συνδέει την ηλικία με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων και συγκεκριμένα της λευχαιμίας


Τουλάχιστον ένα στα πέντε άτομα, ηλικίας 50 έως 60 ετών, και επτά στους δέκα υπερήλικες άνω των 90 ετών εμφανίζουν τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις με αυτές που παρατηρούνται στα καρκινικά κύτταρα των ασθενών με λευχαιμία, υποστηρίζει επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία με επικεφαλής έλληνα ερευνητή..

Η μελέτη

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της επιθεώρησης «Cell Reports», επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον αιματολόγο Γιώργο Βασιλείου, διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι, όσο μεγαλώνουν, παρουσιάζουν στο DNA τους ενδείξεις λευχαιμίας.

Ο Δρ Βασιλείου και οι συνεργάτες του ανέλυσαν κύτταρα αίματος από 4.219 ανθρώπους, που δεν εμφάνιζαν ενδείξεις αιματολογικού καρκίνου. Ανακάλυψαν έτσι για πρώτη φορά ότι, εξαιτίας αθόρυβων μεταλλάξεων, τα κύτταρα του αίματος που βρίσκονται στο προστάδιο της λευχαιμίας, υπάρχουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό, από ό,τι πίστευαν ως τώρα. Επίσης, επιβεβαίωσαν ότι αυτό το ποσοστό αυξάνεται δραματικά με την ηλικία.

«Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να είναι αβλαβείς για την πλειονότητα των ανθρώπων, όμως για λίγους άτυχους το σώμα τους θα αρχίσει την πορεία προς τη λευχαιμία. Αρχίζουμε τώρα πλέον να καταλαβαίνουμε τα σημαντικά ορόσημα σε αυτό το ταξίδι», εξηγεί ο Δρ Βασιλείου.

Τα στάδια

Ως γνωστόν, οι περισσότερες μορφές καρκίνου ξεκινούν με μια μοναδική μετάλλαξη σε ένα μεμονωμένο κύτταρο και σταδιακά οι μεταλλάξεις αυξάνονται. Οι επιστήμονες θεωρούν τη λευχαιμία πολύ χρήσιμη για τη μελέτη των απαρχών του καρκίνου, επειδή είναι ευκολότερο κανείς να αποκτήσει και να αναλύσει δείγματα αίματος, παρά άλλων ιστών του σώματος.

Η λευχαιμία προκύπτει από τη βαθμιαία συσσώρευση γενετικών μεταλλάξεων στα κύτταρα του αίματος, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Σταδιακά η πιθανότητα αυτών των κυττάρων να εμφανίσουν μεταλλάξεις αυξάνεται.

«Αυτό που μας εξέπληξε, ήταν ότι βρήκαμε αυτές τις μεταλλάξεις σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων», εξηγεί ο Δρ. Τόμας ΜακΚέρελ που συμμετείχε στην έρευνα. «Η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία, αν και η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων δεν θα προλάβει να ζήσει αρκετά για να συσσωρεύσει όλες τις μεταλλάξεις που χρειάζονται, προκειμένου να εμφανισθεί η λευχαιμία» προσθέτει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει μια συνεχής διαδικασία «επιδιόρθωσης» των γενετικών βλαβών στα κύτταρα του σώματος, η οποία «φρενάρει» την εκδήλωση του καρκίνου. Όμως, όσο περνάνε τα χρόνια, αυτή η αμυντική διαδικασία γίνεται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματική.

ΤΟ ΒΗΜΑ science

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια