Σενάρια για λέσχες προβληματισμού...


Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Υπό τον γενικό και αόριστο τίτλο «πολιτικές πρωτοβουλίες» από χθες το απόγευμα στελέχη κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και ορισμένα από τη ΝΔ ζητούν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει, έτσι ώστε να αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα που υπήρξαν κατά τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τι ζητούν ακριβώς; Tα αιτήματα ποικίλλουν ίσως και γιατί οι ίδιοι που θέτουν το ζήτημα δεν τον έχουν πολύ καθαρό στο μυαλό τους. Γενικά, φαίνεται πάντως ότι θέλουν να οριστεί από τώρα η ημερομηνία εκλογών το 2015 και με βάση αυτό το δεδομένο να ζητήσουν από ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και από στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν τώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Προκαλεί εντύπωση πάντως το γεγονός ότι το αίτημα αυτό υποβάλλεται, έστω και στο παρασκήνιο μέχρι χθες, από έμπειρα πολιτικά στελέχη. Τι ζητούν δηλαδή από τον Α. Σαμαρά; Να γίνει πρωθυπουργός υπό προθεσμία, να ψηφίσει τα δύσκολα μέτρα τον Ιανουάριο και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για εκλογές; Παράλληλα δε με όλα αυτά του ζητούν να τεθεί επικεφαλής μιας δημόσιας διοίκησης που θα έχει κατεβάσει τα μολύβια επειδή ακριβώς θα περιμένει τις... εκλογές.
Όσοι προτείνουν τέτοιου είδους πολιτικές πρωτοβουλίες δεν γνωρίζουν ότι με την ανακοίνωση της ημερομηνίας ή εν πάση περίπτωση του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο θα γίνει η επόμενη αναμέτρηση θα ξεκινήσει και η προεκλογική περίοδος; Τα δε σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, που επίσης «κυκλοφορούν», θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν υποβολιμαία, με δεδομένο ότι ο... ειδικός σκοπός προβλέπει -όπως λέει και ο Γ. Παπανδρέου- την... αλλαγή του προσώπου του πρωθυπουργού.
Όλα αυτά προφανώς και δεν αποτελούν «καθαρές λύσεις» και απλώς μεταθέτουν το πολιτικό ζήτημα για έξι ή εννέα μήνες. Αλήθεια, τι θα απαντήσουν οι εμπνευστές αυτών των επιλογών στην τρόικα, όταν, βλέποντας τη μετάθεση του αδιεξόδου, επιχειρήσουν να επιμηκύνουν την παράταση έως ότου γίνουν εκλογές; Όλα αυτά προφανώς αποτελούν σενάρια που συζητιούνται στο πολιτικό καφενείο ή σε λέσχες προβληματισμού. Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν «καθαρές λύσεις» και όχι τακτικισμούς που μπορεί να υποκρύπτουν και δεύτερες σκέψεις των εισηγητών τους.

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια