Γυροφέρνοντας τον πλανήτη με ταχύτητα 23 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) χρειάζεται μόλις 90 λεπτά για να κάνει το γύρο του κόσμου, περνώντας περιστασιακά και πάνω από την Ελλάδα.
Όλοι μπορούν να τον δουν σαν ασυνήθιστα λαμπρό αστέρι που κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA λανσάρει μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να δουν πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο ISS ώστε να τον μπορέσουν να τον θαυμάσουν.
Στο ίδιο παράθυρο εμφανίζεται η θέα που έχουν εκείνη τη στιγμή οι αστροναύτες χάρη στη ζωντανή μετάδοση από τις νέες κάμερες υψηλής ευκρίνειας στο εξωτερικό του ISS.
Broadcast live streaming video on Ustream
Ανάλογη υπηρεσία για τον εντοπισμό του ISS, με την ονομασία Spot the Station, προσφέρει και η NASA. Οι χρήστες μπορούν μάλιστα να εγγραφούν σε υπηρεσία που ενημερώνει μέσω email για τα επόμενα περάσματα του σταθμού από την περιοχή τους.
Το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο, κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων, δεν κινείται πάντα πάνω από τον ισημερινό, αλλά ακολουθεί μια τροχιά που το φέρνει σε γεωγραφικά πλάτη μέχρι 52 μοίρες βόρεια ή νότια. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι περιοχών βόρεια της Βρετανίας ή νότια της Νοτίου Αμερικής δεν θα δουν ποτέ το σταθμό να περνά πάνω από τα κεφάλια τους.
Για τους τυχερούς που ζουν σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η φωτογράφηση του διερχόμενου ISS δεν είναι δύσκολο. Όπως συμβουλεύει η ESA, στηρίξτε τη φωτογραφική μηχανή και αφήστε το κλείστρο ανοιχτό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
Ο σταθμός θα απαθανατιστεί σαν λευκή γραμμή καθώς τρέχει με 28.800 χιλιόμετρα την ώρα.
0 Σχόλια