Οι κρυφοί όροι και τα δωράκια στη νέα εταιρεία
Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις λέξεις του νέου νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ εύλογα αναρωτιέται αν η κυβέρνηση πουλάει τη ΔΕΗ για να αποκομίσει κέρδος ή την ξεφορτώνεται όπως - όπως και με όρους που τίθενται υπό αμφισβήτηση.
«Με το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Μικρής ΔΕΗ, που άρχισε να συζητείται χθες στη Βουλή, προωθείται η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού».
Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ενώ το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα εκχωρηθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης και του πελατολογίου της. Η Μικρή ΔΕΗ θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες επενδυτές.
Μέχρι εδώ όλα καλά, πλην όμως δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα αφού η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση μόνον ως επιθετική και αναπτυξιακή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί όταν σε τόσο κρίσιμες εποχές με χαμηλές αξίες στην αγορά προσπαθεί μάλλον να ξεφορτωθεί παρά να πουλήσει τη ΔΕΗ.
Ας πάρουμε όμως τα στάδια ένα προς ένα:
1. Δημιουργείται «θυγατρική της ΔΕΗ»
Το νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα εκχωρηθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης και του πελατολογίου της».
2. Η θυγατρική στη συνέχεια «ξεφορτώνεται»
«Η Μικρή ΔΕΗ θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες επενδυτές».
3. Στην ξεφορτωμένη θυγατρική θα δοθεί και τζάμπα καύσιμο
«Με την πώληση εταιρείας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στο φθηνό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (λιγνίτες και νερά) και δημιουργούνται οι βάσεις πραγματικού ανταγωνισμού τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και της εμπορίας».
Επι του πρακτέου δηλαδή ο πλούτος των υδροηλεκτρικών έργων (τεράστιων φραγμάτων κτλ) τα οποία πλήρωσε με στερήσεις και με φόρους ο ελληνικός λαός δίδεται δωρεάν σε μια ιδιωτική εταιρεία αγνώστου προέλευσης και αγνώστων συμφερόντων.
Επίσης στο έργο και στα έσοδα της νέας εταιρείας ξένων συμφερόντων – θα αξιοποιηθούν δωρεάν εννοείται – και τεράστια λιγνιτικά αποθέματα της χώρας με ανεκτίμητη αξία δισεκατομμυρίων ευρώ!
«Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, στη Μικρή ΔΕΗ θα εισφερθεί παραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 2.768 MW.
Από αυτά, τα 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW). Τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και της μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.»
4. Τα ορυχεία θα χαριστούν ή θα πουληθούν με κάποιο τίμημα;
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται γενικά και αόριστα ότι στη νέα εταιρεία περνούν και τα ορυχεία. Προφανώς οι όροι θα ρυθμιστούν κατόπιν εορτής όπως γίνεται συνήθως σε «μπανανίες».
«Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, στη νέα εταιρεία περνούν αυτά του Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένων και των Λακκιάς, Κλειδιού και Κομνηνών, των λόφων Μελίτης και της Βεύης.»
5. Καταπληκτική πρωτοτυπία να… μεταβιβάζονται πελάτες σε ξένη εταιρεία Αυτό κι αν είναι από τα άγραφα.
Μεταβιβάζεται πελατολόγιο από μια εταιρεία κρατικών συμφερόντων και ελέγχου, σε μια ιδιωτική χωρίς να ερωτηθούν οι καταναλωτές.
«Σε ό,τι αφορά το πελατολόγιο της νέας εταιρείας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μεταβιβαστεί κατ’ αναλογία το 30% των συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ»
6. Το success story σε όλο του το μεγαλείο
Η ΔΕΗ για έξι μήνες δεν θα μπορεί να κινηθεί επιθετικά προς άγρα πελατών έναντι της ιδιωτικής εταιρείας. Κοινώς θα κάνει κράτει μέχρι η ιδιωτική εταιρεία να πάρει «κεφάλι» και να ξεπουληθεί ολόκληρη η ΔΕΗ. Ομολογουμένως ευφυέστατο το σχέδιο.
«Η νέα εταιρεία θα προμηθεύει τους πελάτες της σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν για διάστημα 4 μηνών, ενώ η ΔΕΗ για διάστημα 6 μηνών δεν θα έχει δικαίωμα επιθετικής πολιτικής για την επαναπροσέλκυση των πελατών της.»
7. Άγνωστη η τύχη των πελατών
Με άγνωστες διαδικασίες θα αποφασιστεί ποιοι πελάτες θα πάνε στη νέα εταιρεία ενώ είναι βέβαιον ότι η περίφημη κοινωνική ευαισθησία της παλιάς ΔΕΗ θα πάει περίπατο, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος χρωστάει δεν θα έχει ρεύμα!
«Οι συμβάσεις προμήθειας που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία θα προσδιοριστούν με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα στηριχθεί σε μελέτη εμπειρογνωμόνων. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, καθώς και στοιχεία της οικονομικής τους συμπεριφοράς (κακοπληρωτές, καλοπληρωτές κ.λπ.)»
8. Τι μένει στην παλιά ΔΕΗ
Τα «δύσκολα» και μη κερδοφόρα κομμάτια όπως είναι τα νησιά θα μείνουν στην παλιά ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα πάρει τις εύκολες δουλειές που φέρνουν γρήγορο χρήμα.
«Εκτός κατανομής θα μείνουν οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών.»
9. Η δέσμευση της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους
Αυτό ίσως αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο στην όλη ιστορία αφού παρά τις όποιες δεσμεύσεις της πολιτικής εξουσίας, δεν έχουν διασφαλιστεί ποτέ τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Άλλωστε στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για την καθολική διαδοχή των υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι εργαζομένων και όχι έναντι όλων των εργαζομένων. Απλά πράγματα.
«Η κυβέρνηση, μετά και τις γενικευμένες αντιδράσεις συνδικαλιστών, αντιπολίτευσης και τοπικών κοινωνιών έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων, που θα διασφαλίζουν την καθολική διαδοχή όλων των υφιστάμενων υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι εργαζομένων, ασφαλιστικών ταμείων και τοπικών κοινωνιών και από τη νέα εταιρεία.»
10. Η κυβέρνηση, μάλλον δεσμεύεται…
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος, τόσο για τους αγρότες, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Μόνο που το κείμενο αναφέρει ότι «φέρεται να δεσμεύεται», κατά το… ολίγον έγκυος:
-«Διασφαλίζεται και το δικαίωμα των αγροτών να μπορούν να αρδεύουν από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που θα παραχωρηθούν στον ιδιώτη αγοραστή της Μικρής ΔΕΗ».
-«Η κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύεται για την επέκταση του ανταποδοτικού τέλους προς τις τοπικές κοινωνίες και στη Μικρή ΔΕΗ, καθώς και στη μεταβίβαση των φόρων από ανανεώσιμες πηγές και ιδιωτικά ορυχεία που τώρα πάνε στο Δημόσιο, στις τοπικές κοινωνίες.»
11. Λεφτά με το τσουβάλι
Το ειρωνικό της όλης ιστορίας είναι πως στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την πώληση θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών της παλιάς ΔΕΗ. Το ευτελές τίμημα που θα δοθεί με την μετοχή της ΔΕΗ στο ελάχιστο θα χρησιμοποιηθεί για να σωθεί η παλιά ΔΕΗ. Μιλάμε για εξαιρετικής εμπνεύσεως επιστημονική φαντασία:
«Τα έσοδα από την πώληση της νέας εταιρείας θα μεταβιβαστούν στο σύνολό τους στη ΔΕΗ και θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος και τη μείωση του δανεισμού της.»
newsbomb.gr
0 Σχόλια