Η Τουρκία θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος στο Ιράκ


H Τουρκία θα αναγνωρίσει το κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ, εάν η χώρα διασπαστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, Χουσεΐν Τσελίκ. 

«Αν το Ιράκ διασπαστεί και είναι αναπόφευκτο, (η αυτόνομη διοικηση του ιρακινού Κουρδιστάν) είναι αδέλφια μας. Δυστυχώς η κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι καλή και φαίνεται ότι θα διασπαστεί» είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν φέρεται επίσης να δηλώνει ότι αν και παλαιότερα ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος ήταν λόγος πολέμου για τη Τουρκία, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. 
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι έχει έρθει πια η ώρα για τους Κούρδους του Ιράκ να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο δεκαετιών για ανεξάρτητο κράτος. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Μπαρζανί είπε ότι έχει έρθει η ώρα για τον κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του.
Αν και οι πέντε εκατομμύρια Κούρδοι έχουν διασφαλίσει το δικαίωμά τους να κυβερνούν τους εαυτούς τους σε μία αυτόνομη περιοχή από το 2005, οι διενέξεις για την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών και οι συνοριακές διαφορές παραμένουν.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Τουρκίας και του ιρακινού Κουρδιστάν έχουν βελτιωθεί, με πολλές ενεργειακές συμφωνίες και διπλωματικές συναντήσεις, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Βαγδάτης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια