Sponsor

ATHENS WEATHER

Επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις

Νέα μέθοδος τετραπλασιάζει τον χρόνο ζωής των οργάνων

Νέα δεδομένα στο πεδίο της δωρεάς οργάνων δημιουργεί η επιτυχημένη δοκιμή πειραματικής τεχνικής, η οποία τριπλασιάζει ή και τετραπλασιάζει τον χρόνο διατήρησης των οργάνων σε καλή κατάσταση ώστε να μπορούν να μεταμοσχευθούν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature Medicine»

Η θαυματουργή ψύξη

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Εμβιομηχανικής Κορκούτ Ουϊγκούν, πέτυχαν να διατηρήσουν με τη διαδικασία της ψύξης έως και τέσσερις ημέρες μετά την αφαίρεσή τους όργανα τα οποία στη συνέχεια μεταμόσχευσαν σε πειραματόζωα.

Η νέα μέθοδος εφόσον δοκιμαστεί με επιτυχία και στους ανθρώπους, δίνει νέες ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο, που είναι σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, καθώς η  διαδικασία δεν θα είναι πια τόσο πιεστική. Η διαδικασία της ψύξης των μοσχευμάτων καθιστά εφικτή πλέον και την αεροπορική μεταφορά τους από και προς όλο τον κόσμο, ακόμη και με διηπειρωτικά ταξίδια. Επίσης, θα επιτραπεί το καλύτερο ταίριασμα του δότη με τον λήπτη, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι περιπτώσεις απόρριψης εν καιρώ του οργάνου από τον οργανισμό του λήπτη, καθώς και οι σχετικές επιπλοκές.

Τα πειράματα

Οι ερευνητές κάνοντας πειράματα με αρουραίους απέδειξαν ότι το προς μεταμόσχευση ήπαρ είναι δυνατό να διατηρηθεί σε υγιή κατάσταση επί τρεις έως τέσσερις ημέρες (έναντι των 24 ωρών το πολύ με τη σημερινή τεχνολογία). Το ποσοστό επιβίωσης των πειραματόζωων, στα οποία έγινε μεταμόσχευση οργάνου μετά από ψύξη διάρκειας τεσσάρων ημερών, ήταν 58%.

Η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ανθρώπινου οργάνου, ενός νεφρού, έγινε πριν από περίπου 60 χρόνια και αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην Ιατρική. Έκτοτε, πολλά όργανα μεταμοσχεύονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, αλλά υπάρχει μια εντεινόμενη έλλειψη διαθέσιμων δωρητών και οργάνων, με συνέπεια, είτε οι ασθενείς να περιμένουν επί μήνες έως ότου βρεθεί διαθέσιμο όργανο, είτε οι γιατροί να καταφεύγουν στην μεταμόσχευση οργάνων από ζώα.

Η νέα μέθοδος διατήρησης των οργάνων έρχεται να επιβραδύνει τη διαδικασία κυτταρικής απόπτωσης των οργάνων όταν αφαιρούνται από το σώμα. Η ψύξη μειώνει τον ρυθμό μεταβολισμού των κυττάρων, χωρίς η ψύξη να κάνει μη αναστρέψιμη ζημιά στο όργανο, καθώς αυτό παγώνει. Η νέα τεχνική συνδυάζει την ψύξη του αφαιρεθέντος οργάνου (στους -6 βαθμούς Κελσίου) με τη χορήγηση σε αυτό δύο αντιψυκτικών χημικών και θρεπτικών ουσιών, καθώς και οξυγόνου μέσω των αιμοφόρων αγγείων του. Αυτό παρατείνει το χρονικό «παράθυρο» για την μεταμόσχευση του οργάνου, προτού παγώσει.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστούν κι άλλα πειράματα, κατ' αρχήν σε μεγαλύτερα ζώα και τελικά σε ανθρώπους, ωσότου βεβαιωθούν ότι αυτό που πέτυχαν με ένα μικρό ήπαρ τρωκτικού βάρους μόνο δέκα γραμμαρίων, είναι δυνατό να επαναληφθεί σε ένα ανθρώπινο ήπαρ βάρους ενάμισι κιλού.  Αισιοδοξούν πάντως ότι η τεχνική τους θα «δουλεύει» και με άλλα προς μεταμόσχευση όργανα, πέρα από το ήπαρ, όπως την καρδιά και τους νεφρούς. και σχεδιάζουν την υλοποίηση των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

Δημοσιεύτηκε στο "ΤΟ ΒΗΜΑ science" τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια