Υλικά
- γιαούρτι πλήρες: 750 γρ. (το αφήνετε 2 ώρες εκτός ψυγείου)
- ζάχαρη: 2 φλιτζάνια
- σόδα σκόνη: 2 κουταλάκια του γλυκού
- νερό: 1 φλιτζάνι
- μαστίχα: 1 κουταλάκι του γλυκού (κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)
- σιμιγδάλι χονδρό: 500 γρ.
- βούτυρο: 3/4 του φλιτζανιού
Για το σιρόπι
- νερό: 3 ποτήρια
- ζάχαρη: 3 ποτήρια
- ξύσμα λεμονιού: λίγο
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ή μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Διαλύετε τη σόδα στο νερό και την προσθέτετε στο μείγμα γιαουρτιού - ζάχαρης. Προσθέτετε κατόπιν τη μαστίχα και το σιμιγδάλι κατά μικρές ποσότητες, ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί, ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε το σάμαλι σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά(30'-40'). Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 10-15 λεπτά.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και ενώ είναι καυτό το χαράσετε με μαχαίρι .Λιώνετε το βούτυρο που περίσσεψε και περιχύνετε το γλυκό. Κατόπιν ρίχνετε και το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε αρκετές ώρες ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί από το γλυκό. Σερβίρετε, αν θέλετε, το σάμαλι με παγωτό καϊμάκι.
icookgreek.com
0 Σχόλια